دار الکتب الاسلامیة
دارُ الکُتُبِ الْاِسْلامیّه ناشر باسابقه کتابهای شیعی در ایران است. این مرکز در سال ۱۳۱۷ش توسط شیخ محمد آخوندی تأسیس شده و تاکنون نزدیک به دو هزار عنوان کتاب منتشر کرده است. مجموعه «بحارالانوار»، «تفسیر نمونه»، «عیون اخبار الرضا»، «الغدیر» و «اصول کافی» از جمله این کتابهاست.
مؤسس
شیخ محمد آخوندی فرزند شیخ احمد آخوندی یزدی در ۲۳ بهمن ۱۲۸۹ش در مشهد متولد شد. وی با راهنمایی شیخ عبدالکریم حائری به حوزه علمیه وارد شده و پس از طی مقدمات و سطح، همراه عدهای از طلاب به نجف مهاجرت کرد و در درس محمدحسین نائینی، سید محمود شاهرودی و سید ابوالحسن اصفهانی حاضر شد و از سید ابوالحسن اصفهانی اجازه اجتهاد دریافت کرد.
انگیزه تأسیس
در پی قدرت گرفتن رضاخان و سیاستهای فرهنگی او، چاپ و نشر کتابهای دینی به گوشه انزوا و غربت رانده شد و کسی اجازه چاپ و انتشار کتب اسلامی را نداشت. محمد آخوندی در خاطرات خود از زمان رضاخان در مورد کتاب و تهیه آن گفته بود که اکثر علماء و دانشمندان برای حفظ کتابهای خود و دوری آنها از دسترس مأموران حکومتی کتابها را در گنجهها، طاقچهها و رَفها و حتی گوشه و کنار منزل انباشته و تیغهای از خشت و آجر جلوی آن میکشیدند. در چنین فضایی مؤسس تصمیم به انتشار کتابهای دینی گرفت.
تاریخچه
در سال ۱۳۱۷ش در نجف، هنگامی که حاج شیخ عباس قمی مشغول تدوین و چاپ سفینة البحار بود، به علت نداشتن سرمایه کافی برای چاپ کتاب، از شیخ محمد آخوندی درخواست همکاری میکند و این موضوع مقدمهای برای ورود او به عرصه نشر میشود. پس از کمک به چاپ «سفینة البحار» بود که از سال ۱۳۲۰ش و در خانه شخصی خود مبادرت به چاپ «رساله صراط النجاة» سیدابوالحسن اصفهانی کرد. صحیفه سجادیه را برای اولین بار در همان زمان در قطعی کوچک و با مقدمهای تحقیقی از سید محمد مشکوه و مرعشی نجفی به چاپ رساند که این امور زمینهساز ورود وی به صورت کاملاً جدی به عرصه نشر بود. پس از آن تاریخ بود که بسیاری از کتابهای اصلی و منابع شیعی در این مرکز تصحیح و منتشر شد.
کتاب الغدیر، «اصول فلسفه و روش رئالیسم»، «تفسیر المیزان»، کتاب «کافی»، «ارتباط انسان با جهان» علامه جعفری و تفسیر نمونه از جمله کتابهایی است که در این مرکز منتشر شده است.
تصحیح کتاب
یکی از کارهای مهم در حوزه چاپ، تصحیح کتابهایی است که قرار است منتشر شود. در آن زمان به سبب دقت این انتشاراتی در تصحیح کتاب، اعتماد علما به این انتشاراتی جلب شده بود. علیاکبر غفاری بسیاری از کتابهای اسلامی را در همین مرکز تصحیح کرده و برای برخی تعلیقه زده و منتشر کرد. برخی از متون توسط ربانی شیرازی تصحیح شده است. آخوندی مدیر کنونی میگوید که چاپ کتابهای مهم شیعی مانند جواهر الکلام و بحارالانوار از اولویتهای این انتشارات بوده است.
اسامی برخی از کتابهای چاپشده
وضعیت کنونی
از سال ۱۳۳۹ فرزند او مرتضی احمد آخوندی پس از اخذ دیپلم در رشته ریاضی بنا به درخواست پدر از رفتن به دانشگاه صرف نظر و در کنار پدر به کار نشر مشغول شد و تا امروز بیش از ۵۰ سال است که کار نشر را آغاز و سرپرستی و اداره دارالکتب الاسلامیه را به عهده دارد. سایت این مرکز نیز با این آدرس: در دسترس است.
پانویس
- ↑ رشنوزاده، بابک، مجله: کتاب ماه دین» شهریور و مهر ۱۳۸۴، شماره ۹۵ و ۹۶، (۲ صفحه-از ۷۲ تا۷۳).
- ↑ رشنوزاده، بابک، مجله: کتاب ماه دین» شهریور و مهر ۱۳۸۴، شماره ۹۵ و ۹۶، (۲ صفحه-از ۷۲ تا۷۳).
- ↑
- ↑ مجله علمی ـ پژوهشی پژوهشهای قرآن و حدیث (مقالات و بررسیها)، سال چهل و هفتم، شماره دوم پاییز و زمستان. سخن سردبیر.
- ↑
- ↑ رشنوزاده، مجله: کتاب ماه دین» شهریور و مهر ۱۳۸۴، شماره ۹۵ و ۹۶، (۲ صفحه-از ۷۲ تا۷۳)..
- ↑
منابع
- رشنوزاده، بابک، مجله: کتاب ماه دین» شهریور و مهر ۱۳۸۴ - شماره ۹۵ و ۹۶، (۲ صفحه-از ۷۲ تا۷۳).
- .
- .