نوشابه انرژیزا
نوشابه انرژیزا (یا نوشیدنی انرژی زا)نوشیدنیهایی حاوی مواد محرکی مانند کافئین، تورین (یک اسید آمینه، پیش ساز پروتئین) و مواد گوناگونی مانند کربوهیدراتها (قندها)، ویتامینها، مواد معدنی، وطعم دهنده و آب میوه و گلوکورونولاکتون (یک ماده طبیعی که در بدن از تجزیه قند ساده گلوکز ایجاد میشود) هستند. معمولاً مصرفکننده پس از مصرف اینگونه نوشابهها انرژی زیادی میگیرند. یک قوطی نوشابهٔ انرژیزا معمولاً ۸۰ میلیگرم کافئین دارد. این نوشیدنیها به منظور افزایش سطح انرژی مصرفکننده تهیه میگردند.
در بسیاری از کشورها مصرف اینگونه نوشابهها ممنوع است یا با علائم هشدار دهنده به فروش میرسند. در عربستان سعودی هر نوع تبلیغ نوشیدنیهای انرژیزا را قدغن و فروش آنها را در مراکز عمومی، دولتی، آموزشی، بهداشتی و ورزشی ممنوع است. همچنین فروش نوشابههای انرژی زای الکلی در آمریکا ممنوع است زیرا افزودن کافئین به نوشابههای الکلی خطرناک است و قضاوت فرد را دچار مشکل میکند.
نوشابه انرژی زا یکی از محبوب ترین و پرفروش ترین نوشیدنی های حال حاضر بازار است که در سال 1929 برای نخستین بار توسط یک مجموعه تحت عنوان Lucozade تولید گردیده و استفاده از آن صرفا برای ریکاوری بدن در شرایط تحلیل بود. دیری نپایید که این محصول به یکی از بهترین فرمول های صنعتی برای موفقیت در بازار تجارت انواع نوشیدنی ها تبدیل گشت و پس از آن در مدل ها، تحت برند ها و ترکیبات مختلف عرضه شد.
ماهیت نوشابه انرژی زا، ایجاد انرژی در هنگام ضعف بدن، کنترل هوشیاری و تقویت قوای جسمانی در انجام فعالیت های روزمره و مغزی است. در نوشابه انرژی زا طیف رایج ویتامین های B، مواد معدنی نظیر اسید آمینه، عصاره های گیاهی، کافئین و کربوهیدرات و حتی گاهی قند و کربوهیدرات مورد استفاده قرار می گیرد.
مواد تشکیل دهنده
- افدرین
- تورین
- جینسنگ
- ویتامین گروه ب
- دانه گوآرانا
- کراتین
- گلوکورونولاکتون
- شکر
جستارهای وابسته
رد بول
منابع
- ↑ https://www.imna.ir/news/377839/چرا-مصرف-نوشیدنی-های-انرژی-زا-برای-قلب-مضر-است.
- ↑ نیازی, سید محمد; اراضی, حمید (۱۳۸۹). "تأثیر نوشابه انرژیزا بر زمان دویدن، مقدار گلوکز خون، ضربان قلب و درک سختی فعالیت در دوندگان استقامتی حرفهای". علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران. انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور. ۱ (۵): ۸–۱. ;
- ↑ «آیا با اثرات نوشابههای انرژی زا آشنا هستید؟». وبسایت همصدا. بایگانیشده از اصلی در ۱۷ ژانویه ۲۰۲۱. دریافتشده در ۷ مارس ۲۰۱۶.
- ↑ "آنچه باید دربارهٔ نوشابههای انرژیزا بدانید". جام جم آنلاین.
- ↑ «اعلان جنگ عربستان سعودی به نوشیدنیهای انرژیزا». بیبیسی. دریافتشده در ۷ مارس ۲۰۱۶.
- ↑ "نوشابه انرژیزا: یک قوطی پر از شکر و کافئین". همشهری آنلاین.
- ↑ «ممنوعیت فروش نوشابههای انرژی زای الکلی در آمریکا». بیبیسی فارسی. ۲۲ آذر ۱۳۸۹. دریافتشده در ۷ مارس ۲۰۱۶.