مشقت بعدچندی
مشقت بعدچندی به پدیدههای گوناگونی اطلاق میشود که هنگام تحلیل و ساماندهی دادهها در فضاهای با ابعاد بسیار بالا (اغلب با صدها یا هزاران بعد) روی میدهند، ولی نه در محیطهای با ابعاد بسیار پایین، مانند فضای فیزیکی سهبعدی، که در زندگی روزمره احساس میکنیم.
از چندین پدیده در حوزههایی چون محاسبات عددی، نمونهبرداری، ترکیبیات، یادگیری ماشینی، دادهکاوی، و پایگاه دادهها با این نام یاد میشود. مضمون مشترک همهٔ این مشکلات آن است که با افزایش ابعاد، حجم فضا آنقدر سریع افزایش مییابد که دادههای موجود پراکنده و تُنُک میشوند. این تنکی در هر روشی که مستلزم معنیداری آماری است مشکلساز میشود. با افزایش ابعاد لازم است دادههای مورد نیاز برای پشتیبانی از نتیجه هم اغلب بهطور نمایی افزایش یابند تا نتیجهٔ حاصله از نظر آماری معقول و معتبر باشد. همچنین ساماندهی و جستجوی داده اغلب متکی بر شناسایی ناحیههایی است که در آنجاها اشیاء گروههایی با خواص مشابه تشکیل داده باشند؛ اما در دادههای کثیرالابعاد همهٔ اشیاء از بسیاری جهات تُنُک و نامشابه به نظر میرسند که این امر از کارایی راهبردهای معمول و متعارف ساماندهی دادهها میکاهد.
اصطلاح مشقت بعدچندی را ریچارد بلمن هنگام کار کردن روی برنامهریزی پویا وضع کرد و جا انداخت.
جستارهای وابسته
منابع
- Wikipedia contributors, "Curse of dimensionality," Wikipedia, The Free Encyclopedia, https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Curse_of_dimensionality&oldid=687152279 (accessed October 25, 2015).