پیکسل
در تصاویر دیجیتالی، پیکسل (به انگلیسی: Pixel) کوچکترین جزء ساختاری یک تصویر را می گویند.پیکسل را بعضاً در مباحث مربوط به گرافیک و تصویر، نقطه نامیده و آن را کوچکترین نقطه تشکیل دهنده تصویر نیز میخوانند.
اگر تابع f زیر را با دو متغیر حقیقی مستقل x و y در نظر بگیریم،
که در آن
مگاپیکسل
مگاپیکسل (به انگلیسی: Megapixel)، یک میلیون پیکسل است. این عبارت، تنها برای مشخّصکردن تعداد پیکسلهای تصویر بهکار نمیرود؛ بلکه کاربرد دیگر آن، نشاندادن شمار عناصر گیرنده تصویر یا تعداد عناصر نمایشی نمایشگرهای دیجیتال است. برای مثال، دوربینی با ابعاد ۲۰۴۸×۱۵۳۶ عنصر حسگر را معمولاً «۳٫۱ مگاپیکسل» (۳٬۱۴۵٬۷۲۸ = ۱۵۳۶ × ۲۰۴۸) میخوانند. از مگاپیکسل اغلب بهعنوان یکی از مشخّصههای بهتربودن یاد میشود، بههمینخاطر یکی از ویژگیهایی است که کیفیّت دوربین را مشخّص میکند.
یکی از مواردی که در رقابتهای بازاریابی دوربینهای عکاسی دیجیتال بهشکل نادرست مصطلح شدهاست این عبارت میباشد: «هر چقدر عدد مگاپیکسل بیشتر باشد بهتر خواهد بود» اما این گونه ارزیابی لزوماً درست نبوده و تعداد پیکسلها تنها یکی از عوامل متعدد تأثیرگذار در کیفیت تصویر میباشد و لزوماً افزایش تعداد پیکسلها نشانه بهتر بودن دوربین نخواهد بود. میزان کیفیت هر پیکسل را میتوان بر حسب مواردی همچون دقت هندسی، دقت رنگ، گستره دینامیکی و میزان نویز مورد بررسی قرار داد. کیفیت پیکسل به عواملی همچون «تعداد تشخیص دهندههای تصویر»، کیفیت لنز، نوع سنسور، اندازه دیدودهای حساس به نور، کیفیت مؤلفههای دوربین، توانایی پردازشگر دوربین، فرمت ذخیرهسازی و عواملی دیگر بستگی خواهد داشت.
دقت هندسی:
دقت رنگ:
گستره دینامیکی:
نویز: ارزش پیکسل شامل دو مؤلفه زیر میباشد:
- پیکسلهای دقیق که هدف اصلی شما هستند (پیکسلهای سالم)
- پیکسلهایی که شما تمایل رویت آنها را در تصویر ندارید (نویز)
نتیجهگیری:
با توجه به مطالب فوق شما میبایست بر اساس کاربرد مورد نظرتان دوربین عکاسی خود را انتخاب کنید برای مثال اگر قرار است تصاویر گرفته شده را در بعاد بزرگ چاپ کنید تعداد رزولوشن برای شما اهمیت بیشتری پیدا خواهد کرد.