مجتبی واحدی
سید مجتبی واحدی بُدلا (زادهٔ ۵ شهریور ۱۳۴۳ در قم)، تحلیلگر سیاسی، مقالهنویس و روزنامهنگار ایرانی است. او از سال ۱۳۷۹ تا دی ۱۳۸۸، سردبیر روزنامهٔ آفتاب یزد بود.
مجتبی واحدی | |
---|---|
زاده | ۵ شهریور ۱۳۴۳ (۵۸ سال) قم، ایران |
زمینه کاری | تحلیلگر سیاسی روزنامهنگار |
تحصیلات | لیسانس مهندسی شیمی از دانشگاه صنعتی شریف |
مذهب | اسلام شیعه |
وبگاه |
مجتبی واحدی پس از حصر خانگی مهدی کروبی در بهمن ماه ۱۳۸۹، به عنوان سخنگو و مشاور ارشد مهدی کروبی در خارج از ایران در حمایت از جنبش سبز فعالیت میکرد. وی در سال ۱۳۹۱ از کروبی و جنبش سبز جدا شد. او در نگرش سیاسی خواستار جدایی دین از حکومت و سکولاریسم است. از دیگر سوابق مجتبی واحدی، معاونت وزارت دارایی از سال ۱۳۶۷ و مشاور رسانهای و مطبوعاتی مهدی کروبی در مجلس ششم و انتخابات ریاست جمهوری ایران (۱۳۸۴) بوده است.
زندگی شخصی
مجتبی واحدی در ۵ شهریور ۱۳۴۳ در شهر قم به دنیا آمد و از ۳ سالگی در محله نارمک تهران ساکن شد. او در دبیرستان علوی تهران تحصیلات دورهٔ متوسطه خود را به پایان رسانید و در رشته مهندسی شیمی گرایش طراحی فرایندهای نفتی از دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی شریف فارغالتحصیل شد. مجتبی واحدی پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران و خروج از ایران، در دی ۱۳۸۸ پس از ۱۰ سال سردبیری روزنامه آفتاب یزد، به دلیل جلوگیری از توقیف روزنامه، از سردبیری این روزنامه کنارهگیری کرد. او در حال حاضر در ایالات متحده آمریکا زندگی میکند.
فعالیتها
حمایت از جنبش سبز
واحدی پس از اعتراضات جنبش سبز در ۲۵ بهمن ۱۳۸۹، با صدور بیانیههایی به همراه شورای هماهنگی راه سبز امید و اردشیر امیرارجمند، خواستار حضور هواداران جنبش سبز در روزهای ۱ اسفند، ۱۰ اسفند، ۱۷ اسفند و ۲۴ اسفند ۱۳۸۹ در اعتراض به حصر خانگی رهبران جنبش سبز شد.
جدایی از کروبی و جنبش سبز
واحدی در سال ۱۳۹۱ طی نامهای «خداحافظی با استادم آقای کروبی» از مشاوره برای مهدی کروبی کنارهگیری کرد. او در بخشی از این نامه، نوشته بود: «خبرهایی به من میرسید که نشان میداد شما اگر چه نظام مستبد حاکم بر ایران را نه اسلامی میدانید و نه نشانهای از جمهوریت در آن سراغ دارید اما در عین حال، بر این باورید که جمهوری اسلامی با قرائت آیتالله خمینی، نسخه شفابخش برای ایران عزیز ماست.»
دیدگاههای سیاسی
او در نگرش سیاسی خواستار منتفی شدن کامل دخالت دین در حکومت و سکولاریسم است.
جنبش اعتراضی مردم ایران و براندازی
مجتبی واحدی معتقد است هرنوع قرائت از جمهوری اسلامی به ضرر ایران و اسلام است و به براندازی کامل نظام اعتقاد دارد.
دیدگاه او در رابطه با جنبش اعتراضی مردم ایران علیه نظام جمهوری اسلامی، تشکیل تشکلی فراگیر موسوم به کنگره ملی است که در آن همهٔ گروهها، تشکلها و کنشگران سیاسی در همه نحلههای فکری حضور داشته باشند و با ائتلاف با یکدیگر در راستای جنبش اعتراضی علیه حکومت فعالیت کنند.
رویدادهای پس از انتخابات ۱۳۸۸
در سال ۱۳۹۰، مجتبی واحدی در یکی از مصاحبههایش با سایت خبرنگاران سبز، خواهان تحریم انتخابات و تعیین نوع حکومت از جانب مردم شد و مخالفتش با علی خامنهای، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ولایت فقیه را اعلام کرد. او در قسمتهایی از این مصاحبه گفت:
همین رسانهها چندی قبل نوشتند که آقای کروبی برای نوشتن توبهنامه آماده میشود. این حرفها بیربط است. من پیشتر هم گفتم اگر آقای کروبی بخواهند توبه کنند از همکارییی که با آقای خامنهای داشتهاند و سکوتی که در برابر مظالم حکومت کردهاند توبه خواهند کرد. بنده شایعه عارضه قلبی ایشان را تکذیب میکنم. گاهی که چهار یا پنج روز هیچکسی خبری از آقای کروبی و همسرش فاطمه کروبی نمیگیرد و این عزیزان با کمبود مواد غذایی در خانه مواجه میشوند.
بنده موافق نیستم که هدف جنبش سبز را به اجرای بیتنازل قانون اساسی خلاصه کنیم و معتقدم اتفاقاً آقای خامنهای خیلی بیشتر از ما بر اجرای بدون تنازل قانون اساسی تأکید دارد به این دلیل که اختیاراتی که این قانون اساسی برای رهبری در نظر میگیرد همراه با تفسیرهایی که شورای نگهبان ارائه میدهد خیلی بیشتر از آزادیهایی است که ما بتوانیم از این قانون اساسی بهدست بیاوریم و آقای کروبی اعلام کردهاست که مردم باید نوع حکومت را تعیین کنند. فرض برگزاری انتخابات آزاد در جمهوری اسلامی بدون نظارت بینالمللی را منتفی میدانم.
واقعیت این است که مشکل آقای خامنهای با آقایان موسوی و کروبی مربوط به امروز و دیروز یا دو سال پیش نیست. آقای خامنهای هنوز کینه ۲۶ سال پیش را دارد وقتی که در سال ۱۳۶۴ ایشان مجبور شد آقای موسوی را به عنوان نخستوزیر معرفی کند که در این معرفی و جلب حمایت روحالله خمینی از آقای موسوی، آقای کروبی نقش بسیار گستردهای داشت. به سبب این کینه، ایشان هزینههای زیادی پرداخت کردهاست و حاضر است پرداخت کند تا تحقیری که از سال ۱۳۶۴ تا ۱۳۶۸ در دوره دوم ریاست جمهوری اش تحمل کرد را جبران کند.
او همچنین دربارهٔ زندانی شدن رهبران جنبش سبز گفت:
در این بین، احمدینژاد با تصور اینکه بعد از زندانی کردن رهبران جنبش سبز، موضع آقای خامنهای در میان نیروهای سنتی، مذهبیها، و نیروهای داخل و خارج کشور تضعیف شدهاست، کوشید که بیش از گذشته خودسری، خودنمایی و قدرتنمایی کند و سهم بیشتری از حکومت از آقای خامنهای طلب کند که نتیجهاش به این درگیری انجامید و این درگیری تا حذف یکی از طرفین یعنی احمدینژاد و خامنهای ادامه خواهد یافت. این وقایع گاهی مستقیم و گاهی غیر مستقیم در اثر تحولات اخیر از جمله زندانی شدن آقایان کروبی و موسوی اتفاق افتادهاست.
جستارهای وابسته
- حصر خانگی میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی
- پیامدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران (۱۳۸۸)
پیوند به بیرون
پانویس
- ↑ «خبرنگاران سبز: مجتبی واحدی: اگر آقای کروبی بخواهد توبه کند از همکاری گذشته با آقای خامنهای و سکوت در برابر مظالم حکومت توبه خواهد کرد». بایگانیشده از اصلی در ۱۳ مه ۲۰۱۱. دریافتشده در ۱۱ مه ۲۰۱۱.
- ↑ «اعلام جدایی از کروبی پس از 3 سال». فردانیوز. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۱-۲۶.
- ↑ مجتبی واحدی (۱ اوت ۲۰۲۰). «آقای رضا پهلوی و پیمان نوین / تشکر و تذکر». کانال شخصی یوتیوب مجتبی واحدی.
- ↑ «نسخه آرشیو شده». بایگانیشده از اصلی در ۱ اوت ۲۰۱۰. دریافتشده در ۱۳ ژوئن ۲۰۱۶.
- ↑ Seyed Mojtaba Vahedi | Facebook
- ↑ BBC فارسی - ایران - سردبیر آفتاب یزد کنارهگیری کرد
- ↑ Seyed Mojtaba Vahedi | Facebook
- ↑ Welle (www.dw.com)، Deutsche. «چرا از مهدی کروبی جدا شدم؟ گفتگو با مجتبی واحدی | DW | 21.07.2012». DW.COM. دریافتشده در ۲۰۲۰-۰۱-۲۶.
- ↑ ایران گلوبال
- ↑ «خبرنگاران سبز: مجتبی واحدی: فرض برگزاری انتخابات آزاد در ج.ا. بدون نظارت بینالمللی را منتفی میدانم». بایگانیشده از اصلی در ۲۵ مه ۲۰۱۱. دریافتشده در ۱۴ مه ۲۰۱۱.