دهستان لیالستان
دهستان لیالستان، دهستان لیالستان، یکی از پنج دهستان بخش مرکزی شهرستان لاهیجان در استان گیلان است. بنا بر سرشماری سال ۱۳۹۵، این دهستان دارای ۳۳۸۹ خانوار و ۹۳۵۹ نفر جمعیت است و به نسبت سرشماری سال ۱۳۸۵ افزایش ۲۷ درصدی مهاجرت جمعیت ساکن به شهرهای دیگر و استانهای کشور در ۲۰ روستای زیر مجموعه دهستان لیالستان، مشهود بودهاست.
لیالستان از ۲۰ روستا به نامهای، الکی صحرا، بیجاربسته سر، بیجاربنه بالا، بیجاربنه پایین، چهارخانه سرپایین، دیزبن، سپهرپشت، سیاهگوراب بالا، سیاهگوراب پایین، شادده سر، شیخانبر، قصابمحله، کوچکده، کوشال، گوراندان، لاشیدان مطلق، لیالستان، متعلق محله نوبیجار، نخجیرکلایه و نوبیجار تشکیل شدهاست.
لیالستان منطقه ای بسیار خوش آب و هوا بین لاهیجان و لنگرود با مردمی بسیار با فرهنگ و میهمان نواز میباشد؛ شغل اغلب مردم کشاورزی میباشد و محصولات منطقه برنج، چای بسیار مرغوب و بامبو بافیست. این مکان دارای یک سنگ معدن بزرگ میباشد.
شایان ذکر است خود روستای لیالستان دارای ۶ کارخانه چایسازی فعال از گذشته تا چند سال پیش بودهاست که هماکنون صرفاً ۲ کارخانه چایسازی (نور جعفری - خوشقلب) در این روستا فعال میباشند.
«لیارستان به معنی سایه سار میباشد، زیرا کلمه لیار معنی سایه را میدهد و از اسامی لیارج دمه و لیارج پره که دهات کوهستانی هستند نیز همین معنی استنباط میگردد. لیارستان از اواسط پاییز تا پایان زمستان در سایه کوه قرار گرفته و سایه سار میگردد. لیارستان بین جاده لاهیجان - لنگرود از هتل آبشار تا قلعه (دژ) را شامل میشود و در ضلع جنوبی به کوه پوشیده از درخت منتحی میگردد. اگر از آبشار و دژ دو خط فرضی به سمت دریا (شمال) را حدود یک کیلومتر امتداد دهیم به رودخانهای با امتداد غربی - شرقی میرسیم محدوده بین این دو خط فرضی به لیارستان معروف است. (بر گرفته از کتاب آواز دادک نوشته قاسم بافکر لیالستانی)»
پل زیبایی بین روستای لیالستان و روستای نالکیاشهر وجود دارد که قدمتی ۵۰۰ ساله دارد و هماکنون نیز استوار بوده و برای بازدید کنندگان جلوه ای از معماری صده قبل را معرفی خواهد کرد.
منابع