لم لوواس
لم محلی لوواس یکی از لمهای ترکیبیات است که در نظریه احتمالات استفاده میشود. در نظریه احتمالات، چنانچه تعداد زیادی از پیشامدهای دو به دو مستقل داشته باشیم و احتمال وقوع هر کدام کمتر از یک باشد، احتمالی (هر چند کوچک) وجود دارد که هیچکدام از آنها اتفاق نیفتند. لم لوواس شرط استقلال پدیدهها را تا حدودی نادیده میگیرد؛ طبق این لم، تا وقتی که پیشامدها «اکثراً» از یکدیگر مستقلند و احتمال وقوع هر یک بهتنهایی خیلی زیاد نیست، احتمال رخ ندادن هیچیک از آنها وجود دارد. این لم بیشتر در متدهای ترکیبیاتی و بهطور خاص در مسئلههای اثبات وجود (به انگلیسی: existence proofs) کاربرد دارد. نسخههای زیادی از این لم وجود دارد. سادهترین و پرکاربردترین آن نسخه متقارن است که از نسخه نامتقارن بدست میآید.
نسخه نامتقارن لم لوواس
چنانچه
آنگاه درباره احتمال رخ ندادن هیچیک از اعضای A رابطه زیر صادق است:
اثبات نسخه نامتقارن
در نظر بگیرید
مجموعه
جهت اثبات این رابطه،
فرض میکنیم
از نتایج بدست آمده در نامساویهای (۱) و (۲) میتوان نامساوی زیر را بدست آورد:
نسخه متقارن لم لوواس
چنانچه A1, A2,... , Ak مجموعهای از پیشامدهایی باشد که احتمال رخ دادن هرکدام حداکثر
- لم I
اگر
- لم II
اگر
- لم III
اگر
اثبات نسخه متقارن
نسخه متقارن با قرار دادن
و در نتیجه داریم:
مثالها
- از لم لواس میتوان برای نشان دادن این که یک ابرگراف مشخص، همیشه یک رنگآمیزی دوتایی دارد، استفاده کرد. یک ابرگراف، یک زوج به شکل نشان داد کهنشان دهندهٔ رئوس ونشان دهندهٔ ابریالها است. هر ابریال، یک زیرمجموعه از رئوس است. یک رنگآمیزی دوتایی، تناظری است از رئوس به مجموعهٔ دو رنگ آبی و قرمز بهطوریکه هیچ ابریالی وجود نداشته باشد که تماماً یکرنگ باشد.
- در این مثال، ما یک گراف وابستگی را رویمسئله صدقپذیری دودویی(به انگلیسی: K-SAT) تعریف میکنیم و با استفاده از لم لوواس، جواب داشتن مسٵله را بررسی میکنیم.
در مسٵلهٔ m ,k-SAT عبارت داده شدهاست
میدانیم هر
به این نتیجه میرسیم که هر رٵس در گراف وابستگی، باید حداکثر با
جستارهای وابسته
منابع
- https://en.wikipedia.org/wiki/Lovász_local_lemma
- Jan Vondr�ak,"Non-constructive methods in combinatorics",Stanford University",Spring 2016
- Alon, Noga; Spencer, Joel H. (2000). The probabilistic method (2nd ed.). New York: Wiley-Interscience. ISBN 0-471-37046-0.