شاخص آزادی رسانه
شاخص آزادی مطبوعات به رتبهبندی سالانه کشورها گفته میشود که بر اساس ارزیابی سازمان گزارشگران بدون مرز از کارنامه آزادی مطبوعات کشورها، هر سال تهیه و منتشر میشود. این شاخص نشان دهنده درجه آزادی روزنامه نگاران، خبرگزاریها و سازمانهای اطلاعرسانی و شهروندان اینترنتی در هر کشور از آن برخوردارند و همچنین تلاشهای حکومتها برای احترام به این آزادی را منعکس میکند. سازمان گزارشگران بدون مرز تنها به شاخص آزادی مطبوعات توجه دارد و کیفیت آن و نقض حقوق بشر بهصورت عام را بررسی نمیکند.
گزارش تا حدی بر اساس یک پرسشنامه با استفاده از شش معیار کلی است: تکثرگرایی (میزان بیان نظرات در فضای رسانهها را میسنجد)، استقلال رسانهها، اشراف و خودسانسوری، چارچوبهای قانونگذاری، شفافیت و زیرساختها. در این پرسشنامه چارچوب قانونی برای رسانهها (از جمله مجازاتهای مربوط به جرائم مطبوعاتی، وجود انحصار دولتی برای انواع خاصی از رسانهها و چگونگی تنظیم رسانهها) و سطح استقلال رسانههای عمومی لحاظ شدهاست. همچنین شامل نقض جریان آزاد اطلاعات در اینترنت را در بر میگیرد.
خشونت علیه روزنامه نگاران، شهروندان و دستیارهای رسانهای، از جمله سوءاستفادههای منتسب به دولت، شبه نظامیان مسلح، سازمانهای مخفی یا گروههای فشار، توسط کارکنان RSF در طول سال کنترل میشود و این خودش بخشی از امتیاز نهایی است. امتیاز کمتر در گزارش مربوط به آزادی بیشتر مطبوعات است که توسط این سازمان گزارش میشود. این پرسشنامه برای سازمانهای شریک گزارشگران بدون مرز، ۱۸ سازمان غیردولتی آزادی بیان مستقر در پنج قاره، ۱۵۰ خبرنگار آن در سراسر جهان و روزنامه نگاران، محققان، حقوقدانان و فعالان حقوق بشر ارسال میگردد.
جستارهای وابسته
- سانسور بر پایه کشور
منابع
- ↑ "2020 World Press Freedom Index". Reporters Without Borders. 2020.
- ↑ How the index was compiled بایگانیشده در ۱۹ اوت ۲۰۱۳ توسط Wayback Machine, Reporters Without Border, 2013
- ↑ 2013 World Press Freedom Index Questionnaire بایگانیشده در ۱۳ فوریه ۲۰۱۳ توسط Wayback Machine, Reporters Without Borders, 2013