روش نمونهبرداری بازپسزننده
در تجزیه و تحلیل عددی و آمار محاسباتی، روش نمونهبرداری بازپسزننده یک تکنیک اساسی است که برای تولید مشاهدات از یک توزیع استفاده می شود.
معرفی
در آنالیز عددی و محاسبات آماری، نمونهبرداری بازپسزننده (به انگلیسی: rejection sampling) روش پایهای برای تولید نمونه از یک توزیع احتمالی است که در آن به جای نمونهبرداری مستقیم از توزیع
احتمال تولید شدن و پذیرفتن یک نمونه
در این روش احتمال تولید شدن یک نمونه دقبقا برابر با
همچنین احتمال پذیرش هر نمونه برابر است با:
به عبارت دیگر با افزایش مقدار
روش نمونهبرداری بازپسزننده تطبیقی
چالش اصلی در روش نمونهبرداری بازپسزننده تعیین توزیع پیشنهادی مناسب
فرآیند اجرا
ابتدا با استفاده از توزیع یکنواخت تعدادی نمونه تولید میکنیم و برحسب احتمال گفته شده نمونهها را پذیرش و یا رد میکنیم. در صورت پذیرفته نشدن هر نمونه یک خط مماس بر توزیع اصلی در آن نقطه رسم میکنیم. درنتیجه از تقاطع حاصل از این خطوط یک توزیع حاصل میشود. با نمونه برداری از این توزیع و پذیرفتن نمونهها برحسب نسبت گفته شده، درصورت پذیرفته نشدن هر نمونه یک خط مماس جدید بر توزیع بدست آمده رسم میکنیم و فرآیند به همین ترتیب ادامه مییابد. با افزایش تعداد خطوط مماس، توزیع پیشنهادی بدست آمده پیچیدهتر میشود. اما باید توجه داشت که این خطوط در مقیاس لگاریتم رسم میشوند. در واقع با اجرای این فرآیند توزیعی بدست خواهد آمد که در مقیاس معمولی تکهای نمایی (به انگلیسی: piecewise exponential) است، که نمونهبرداری از آن کار دشواری نیست.
عملکرد نمونهبرداری بازپسزننده در ابعاد بالا
در روش نمونه برداری بازپسزننده با افزایش تعداد ابعاد توزیع موردنظر احتمال پذیرفتهشدن نمونهها بصورت نمایی کاهش مییابد. به عنوان مثال اگر
رابطه تابع چگالی احتمال برای توزیع نرمال چندمتغیره بصورت
درنهایت با توجه به رابطه
بنابراین حتی اگر
جستارهای وابسته
منابع
- Robert, C.P. and Casella, G. "Monte Carlo Statistical Methods" (second edition). New York: Springer-Verlag, 2004.
- J. von Neumann, "Various techniques used in connection with random digits. Monte Carlo methods", Nat. Bureau Standards, 12 (1951), pp. 36–38.