رسوایی شیر چینی ۲۰۰۸
رسوایی شیر چینی در سال ۲۰۰۸ یک رویداد در حوزه سلامت مواد غذایی در جمهوری خلق چین بود. این رسوایی در پی پیدا شدن ملامین در شیر، شیر خشک نوزاد و دیگر مواد غذایی تقلبی رخ داد. مواد شیمیایی افزوده شده به شیر برای تظاهر به پروتئین بالاتر در شیر استفاده شده بود.
تلفات و عواقب
پس از رسوایی شیرخشکهای آلوده به مادهٔ ملامین در سال ۲۰۰۸ که منجر به مرگ ۶ کودک و همچنین بیماری ۳۰۰ هزار کودک شده بود، چین درگیر چندین رسوایی دیگر در این صنعت شد که اعتبار فراوردههای شیر این کشور را خدشه دار کرد.
این مسئله تا نوامبر سال ۲۰۰۸ در چین ۳۰۰ هزار قربانی گرفت. شش نوزاد در اثر بیماری سنگ کلیه و آسیبهای دیگر کلیه جان باختند و ۸۶۰ نوزاد در بیمارستان بستری شدند. یک حادثه جداگانه در چهار سال قبل، مرگ و میر ۱۳ نوزاد در اثر سوء تغذیه را در پی داشت. این رسوایی در پی مبتلا شدن ۱۶ نوزاد به سنگ کلیه در استان گانسو در اثر مصرف شیر خشک یک شرکت چینی به نام Sanlu Shijiazhuang در ۱۶ ژوئیه برملا شد. پس از بررسی مشخص شد تولیدات ۲۱ شرکت دیگر نیز مشکل دارد.
صادرات
با این رسوایی صادرات محصولات شیر چین دچار مشکل شد، به طوری که ۱۱ کشور واردات لبنیات از چین را کلاً قطع کردند.
احکام
در طی حکم دادگاه دو نفر اعدام شدند، سه تن حبس ابد و دو نفر ۱۵ سال حبس گرفتند. ۷ تن از مسوولان دولتی اخراج یا مجبور به استعفا شدند.
تکرار
در اواخر اکتبر ۲۰۰۸، بار دیگر ملامین در تخم مرغ و خوراک دام کشف شد. ملامین در گلوتن گندم و پروتئین غنی شده از برنج که توسط کشور چین صادر شده و برای خوراک حیوانات مورد استفاده قرار میگرفت دیده شد. تا ژوئیه ۲۰۱۰ همچنان گزارشهایی از عواقب استفاده از ملامین در مواد خوراکی گزارش شدهاست.
تشخیص ملامین در شیر
به دنبال بحران ناشی از آلودگی شیر با ماده ملامین، با همکاری سازمان بینالمللی استاندارد (iso) و اتحادیه بینالمللی لبنیات (idf)، استانداردی جهت آزمایش میزان ملامین و اسید سیانوریک در شیر، محصولات تولیدی از شیر خشک و غذای نوزادان تدوین شد.
در ایران
در سال ۱۳۸۷ واردات شیر خشک و سایر فراوردههای حاوی شیر یا بر پایه شیر از کشور چین ممنوع شد و طی اعلامیهای وزارت بهداشت مقدار مجاز ملامین در فراوردههای غذایی حاوی شیر یا مشتقات آن (به استثناء شیر خشک اطفال) را mg/kg ۲/۵ تعیین کرد.
منابع
- ↑ Chinese milk scandal 2008
- ↑ «دردسر تازه شیرخشکهای چینی». TABNAK. ۲۰۱۳-۰۶-۰۳. دریافتشده در ۲۰۱۴-۰۹-۱۳.
- ↑ ملامین؛ میهمانی که ناخوانده نبود؛ ۱ آذر ۱۳۸۷؛ خبرآنلاین
- ↑ حذف ملامین شیر با اجرای استاندارد جدید ایزو در انجام آزمون؛ پایگاه اطلاعرسانی غذا و سلامت؛ ۲۷ دی ۱۳۸۹
- ↑ اطلاعیه حد مجاز ملامین در شیر؛ ۳ مهر ۱۳۸۷؛ معاونت / مدیریت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سراسر کشور