اعلامیه اصول مدارا
اعلامیه اصول مدارا در بیست و هشتمین نشست کنفرانس عمومی سازمان یونسکو که از ۲۵ اکتبر تا ۱۶ نوامبر ۱۹۹۵ در پاریس برگزار شد، توسط کشورهای عضو یونسکو اعلام و تصویب شد.
کشورهای عضو یونسکو با تأکید بر این نکته که مدارا تنها یک اصل بسیار با ارزش نیست، بلکه پیششرط ضروری برای صلح و رشد اقتصادی و اجتماعی همه ملتها است، به ضرورت گسترش فکر مدارا در جوامع بشری، اشاره نموده و اعلامیه اصول مدار را در شش ماده (مفهوم مدارا، مدارا و دولت، ابعاد اجتماعی، آموزش و پرورش، تعهد برای عمل، روز جهانی مدارا تنظیم نمودند.
نامدارایی، تهدیدی برای صلح
اعلامیه اصول مدارا در آغاز با اشاره منشور یونسکو، منشور سازمان ملل متحد و تآکید بر آزادی عقیده که اصل خدشه ناپذیر اعلامیه جهانی حقوق بشر است، به میثاقهای شناخته شده بینالمللیتوجه میدهد و با نگرانی از رشد نامدارایی و خشونت و تروریسم، نژادپرستی و بیگانه ستیزی و یهودی ستیزی، به حاشیه راندن و تبعیض علیه اقلیتهای ملی، قومی، مذهبی و زبانی، اذیت و آزار پناهندگان... و گروههای آسیبپذیر جامعه... ، تصریح میکند همه اینها تحکیم صلح و دمکراسی را در سطح ملی و بینالمللی تهدید کرده و مانع توسعه میشوند.
مدارا با کوتاه آمدن همطراز نیست
در ماده یکم اصول مزبور ضمن تعریف مداراقید شده است: مدارا با کوتاه آمدن، تمکین یا چشمپوشی همطراز نیست... مدارا به معنای پذیرش این واقعیت است که همه انسانها، با تمامی اختلافات ظاهری، موقعیتی، زبانی، رفتاری و ارزشی، حق آن را دارند که در صلح زندگی کنند و همانطور که هستند، باشند. به علاوه تحمیل دیدگاههای شخصی به دیگران مجاز نیست.
در ماده دوم تآکید شده مدارا در سطح عملکرد دولتی مستلزم عدالت و بیطرفی در دستگاه قانونگذاری، در کاربرد قوانین، در دادگستری و نظام اداری است. همچنین لازمه این امر برخوردار شدن بدون تبعیض تک تک افراد از امکانات اقتصادی و اجتماعی است.
در ماده سوم با توجه به ویژگیهای دوران جدید (جهانیشدن اقتصاد، روزافزونی تحرک، ارتباطات، همزیستی و وابستگی متقابل، مهاجرتهای گسترده و رانده شدن کل ساکنین مناطق، شهرنشینی و دگرگونی الگوهای اجتماعی) تآکید شده مدارا از هر زمان دیگری مهمتر است. چرا که هر بخش از جهان نمودی از گوناگونی است و نامدارئی و نفاق بگونهای فزاینده هر منطقهای را تهدید میکند و این امر به یک کشور محدود نمیشود، بلکه یک خطر جهانی است.
در ماده چهارم قید شده یکی از عاجلترین اهداف آموزشی تربیت برای مدارا است و ضرورت دارد جهت تعلیم مدارا متدهای آموزش عقلانی و با برنامه تنظیم گردند که به روشنگری دربارهٔ ریشههای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و مذهبی نامدارائی پرداخته – و از این طریق علل عمیقتر خشونت و محرومسازی را روشن کنند.
در ماده پنجم کشورهای عضو یونسکو تعهد میکنند مدارا و عدم خشونت را از طریق برنامهها و سازمانها در سطوح آموزشی، علمی، فرهنگی و ارتباطات ترویج نمایند و در ماده ششم با هدف بیدار کردن افکار عمومی درباره مسئله مدارا، روشن کردن خطرات نا مدارائی و تأکید بر تلاش عملی خود، ۱۶ نوامبر را روز جهانی مدارا اعلام میکنند.
پانویس
- ↑ DECLARATION OF ON TOLERANCE, 1995 PRINCIPLES
- ↑ سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو)
- ↑ منشور یونسکو تصویب شده در تاریخ ١٦ نوامبر ١٩٤٥، صلح، اگر که قرار است پایدار بماند، باید بر اساس همبستگی معنوی و عقلانی بشر بنا شود
- ↑ تصمیم به محفوظ داشتن نسلهای آینده از بلای جنگ، اعتقاد به حقوق اساسی بشر و به حیثیت و ارزش شخصیت انسانی و لزوم مدارا و زندگی صلحآمیز و روحیه حسن همجواری
- ↑ «میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی»
- «میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی»
- «کنوانسیون بینالمللی حذف تمام اشکال تبعیض نژادی»
- «کنوانسیون منع و مجازات کشتار دسته جمعی (نسلکشی)»
- «کنوانسیون حقوق کودک»
- «کنوانسیون مربوط به وضعیت پناهندگان» ١٩٥١ و پروتکل ١٩٦٧ آن و اسناد منطقهای
- «کنوانسیون حذف هرگونه تبعیض علیه زنان»
- «کنوانسیون ضد شکنجه و رفتار یا مجازات خشن، غیرانسانی یا تحقیرکننده»
- «اعلامیه حذف هرگونه عدم تحمل بر اساس مذهب یا عقیده»
- «بیانیه حقوق افراد متعلق به اقلیتهای ملی نژادی مذهبی و زبانی»
- «اعلامیه راهکارهای حذف تروریسم بینالمللی»
- «اعلامیه و برنامه عمل کنفرانس جهانی حقوق بشر» وین
- «اعلامیه و برنامه عمل مصوبه همایش جهانی برای توسعه اجتماعی» کپنهاگ و...
- ↑ مدارا هماهنگی با وجود اختلافات است. مدارا نه تنها یک وظیفه اخلاقی، بلکه همچنین یک ضرورت سیاسی و حقوقی است. مدارا فضیلتی است که صلح را ممکن میسازد، و کمک میکند تا فرهنگ صلح بر آئین جنگ چیره گردد. مدارا سنگ آخر بنائی است که حقوق بشر، تکثرگرائی (همچنین تکثرگرائی فرهنگی)، دموکراسی و دولت قانونی را استوار نگاه میدارد
منابع
- ECLARATION OF PRINCIPLES ON TOLERANCE، ۱۹۹۵
- Erklärung von Prinzipien der Toleranzاصل سند در تارنمای یونسکو
- Déclaration de principes sur la tolérance / Proclamée et signée le 16 novembre 1995 par les Etats membres de l'UNESCO
- ولتر: رسالهای در باب بردباری و مدارا
- همنشین بهار: مدارا هماهنگی با وجود اختلافات است.