ساختمان هوشمند
یک ساختمان هوشمند ساختمانی است که در بر دارنده محیطی پویا و مقرون به صرفه به وسیلهٔ یکپارچه کردن چهار عنصر اصلی یعنی سامانهها، ساختار، سرویسها، مدیریت و رابطه میان آنها است. به عبارت دیگر ساختمان هوشمند ساختمانی است که کلیه اجزای داخلی ان به واسطهای یکپارچه و ایجاد منطقی سازگار با محیط در تعامل با یکدیگرند. از سوی دیگر، مدیریت انرژی (EMS) میتواند در حدود ۱۰٪ تا ۳۰٪ کاهش هزینه و قیمت در پیداشته باشد. بازار جهانی خانهها و ساختمانهای هوشمند در چهار گروه بازار محصولات، بازار کاربر نهایی، بازار فناوری و بازار اپلیکیشن جا میگیرد.
هوشمند نمودن خانهها به طور کلی به دو بخش هوشمند سازی ساختمان غیر آماده و در حال ساخت و هوشمند سازی ساختمان های ساخته شده تقسیم می شود
با توجه به اینکه در ساختمان های ساخته شده تغییرات سخت تر است لذا از سیستم هوشمند بی سیم (wireless) بیشتر استفاده می گردد.
اما در ساختمان های در حال ساخت به دلیل وجود بستر مناسب از سیستم هوشمند سیمی استفاده می گردد.
آیفون تصویری تحت شبکه
به کمک این آیفون ها در هر جا که حضور داشته باشید می توانید تصویر افراد پشت درب ساختمان را در داخل موبایل خود ببینید و اگر خواستید در را به روی آنها باز کنید.
این سیستم قابلیت صفحات لمسی قابل کنترل برای هوشمند سازی ساختمان را در اختیار ما قرار می دهد و همچنین سیستم آیفون معولی را نیز پوش می دهد.
کلیدهای لمسی هوشمند
کلید های مدرن کنترل خانه هوشمند جایگزین کلید های سنتی در خانه هوشمند شما می شوند.
این کلید های دارای انواع مدل های با سیم و بی سیم هستند و برخی مدل ها دارای پردازنده اختصاصی در داخل سخت افزار کلید می باشند.
این کلید ها علاوه بر قابلیت کنترل و تنظیم سرمایش و گرمایش و روشنایی به صورت لمسی ، قابلیت کنترل از طریق اینترنت را نیز دارا می باشد.
اپلیکیشن هوشمند سازی ساختمان
این اپلیکیشن که در اختیار کاربران خانه هوشمند قرار می گیرد می تواند کلیه سیستم های مورد نظر کاربر را چه در داخل خانه و چه در خارج از خانه ، از طریق موبایل کنترل و مانیتور کرد.
این نرم افزار برای انواع نسخه های سیستم عامل ارائه شده و قابلیت نصب بر روی انواع موبایل های اندروید و IOS را دارا می باشند.
سامانههای EMS و کاربریهای مختلف
EMSها سامانههای کنترلی هستند که با تنظیم عملکرد ساعتی و دورهای تجهیزات از اتلاف انرژی جلوگیری مینماید. به این معنا که زمان و محدودهٔ خاموش و روشن شدن دستگاهها را با توجه به دادههای از پیش تعیین شدهای بر اساس یک سامانهٔ یکتا و به کمک ساعتهای کنترلی تنظیم میکند.
کاهش هزینه زندگی
در طراحی سامانه با توجه به اختیاراتی که وجود دارد، ابتدا باید به ارزیابی هزینههای جاری پرداخت. در این مورد باید به بازدهی مصرف انرژی و صرفه جویی ان توجه داشت. محل و جهت ساختمان، ثبات دما، تأثیر باد، اب و هوا، روشنایی و تهویهٔ طبیعی اهمیت زیادی دارند. در ساختمانهایی که مصرف بالای انرژی دارند باید حتماً یک آنالیز بر روی هزینهٔ دورهای زندگی انجام شود و بر این اساس به طراحی اصولی پرداخت که در واقع تأثیر مستقیم بر هزینهها دارند.
تعمیر و نگهداری ساختمان
یکی از کاربردهای سنسورهای استفاده شده در ساختمانهای هوشمند را میتوان تعامل این سنسورها با مدلسازی اطلاعات ساختمان (یا استفاده همزمان با سیستم اسکن لیزری) جهت بررسی وضعیت کنونی ساختمان و تصمیمگیری جهت انجام عملیات تعمیر و نگهداری و برنامهریزی برای تعمیر و نگهداری پیشگیرانه در ساختمان نام برد. هوشمندسازی ساختمانها باعث بالا رفتن سطح ایمنی آنها نیز میشود.
تجهیزات هوشمند سازی ساختمان
هر چند وسایل سیستم هوشمند ساختمان بسیار زیادی است، اما برخی از مهم ترین تجهیزات خانه های هوشمند عبارتند از:
پردازنده مرکزی: پردازنده را می توان قلب تپنده تجهیزات خانه های هوشمند معرفی کرد. چرا که وظیفه برقراری ارتباط میان تمام اجزا بر عهده پردازنده مرکزی است. پردازنده مرکزی با توجه به قدرت پردازش اطلاعات به انواع مختلفی تقسیم می شود.
سنسور: وظیفه سنسورها جمع آوری اطلاعات از محیط و ارسال آن به پردازنده مرکزی است. سنسورهای حرکتی، دما، سنسور باز کردن درب ورودی ساختمان و پارکینگ، سنسور مگنت درب و پنجره و … از سنسورهای بسیار پرکاربرد در تجهیزات هوشمندسازی ساختمان هستند.
پنل دیواری: پنل در واقع صفحه ای برای کنترل و دسترسی به تمام تجهیزات برقی ساختمان هوشمند است. پنل ها در اندازه های مختلف در بازار موجود هستند.
رله: یکی از پرکاربردترین تجهیزات خانه هوشمند رله است. وظیفه رله قطع و وصل جریان برق است. با استفاده از رله های هوشمند می توان روشنایی، سیستم گرمایش و سرمایش، شیرهای برقی و … تجهیزات ساختمان را کنترل کرد.
از دیگر تجهیزات هوشمندسازی ساختمان می توان به سیستم روشنایی، سیستم صوتی، پارکینگ هوشمند، کنترل دمای هوشمند و … اشاره کرد.
با توجه به این که استفاده از امکانات هوشمند طرفداران بسیاری پیدا کرده است، شرکت های تولید کننده تجهیزات خانه هوشمند جهت جلب رضایت مشتریان خود اقدام به ساخت و تولید تجهیزات بسیار کاربردی در طرح های مختلف کرده اند.
نمونهها
- جزیره کریستال
جستارهای وابسته
منابع
- ↑ ماهنامه دیده بان فناوری. «بازار جهانی ساختمانهای هوشمند». بایگانیشده از اصلی در ۱۰ سپتامبر ۲۰۱۶. دریافتشده در ۲۰ اکتبر ۲۰۱۹.
- ↑ اتوماسیون نقره ای. «تقسیم بندی هوشمند سازی ساختمان». https://www.silverautomation.com/home-automation/.
- ↑ اتوماسیون نقره ای. «آیفون تصویری تحت شبکه». https://www.silverautomation.com/home-automation/.
- ↑ اتوماسیون نقره ای. «کلید های لمسی هوشمند». https://www.silverautomation.com/home-automation/.
- ↑ اتوماسیون نقره ای. «اپلیکیشن هوشمند سازی ساختمان». https://www.silverautomation.com/home-automation/.
- ↑ ستوده بیدختی، امیرحسین، 1393، مقدمهای بر استفاده از مدلسازی اطلاعات ساختمان BIM در مدیریت بهرهبرداری و نگهداری ساختمانها، اولین کنفرانس ملی شهرسازی، مدیریت شهری و توسعه پایدار، تهران، مؤسسه ایرانیان، انجمن معماری ایران، https://www.researchgate.net/publication/283504429_________________?ev=prf_pub
- ↑ ستوده بیدختی، امیرحسین، معینی پور، صالح، 1393، مقدمهای بر سیستمهای تعمیر و نگهداری ساختمان و چالشهای آن، دومین همایش ملی پژوهشهای کاربردی در عمران، معماری و مدیریت شهری، تهران، دانشگاه جامع علمی کاربردی، https://www.researchgate.net/publication/283462339_____________
- قیابکلو، زهرا. "مبانی فیزیک ساختمان ۲ (تنظیم شرایط محیطی)". تهران: نشر، ۱۳۹۰.
- خانه هوشمند ویرا طراح و مجری در اینترنت اشیا Nvira.ir
- خانه هوشمند هوشینه. "طراح و مجری سیستمهای هوشمند ساختمان". تهران: ۱۳۹۴.