آهنی
در شیمی، صفت آهنی (به انگلیسی: ferrous) نشان دهنده ترکیبی است که حاوی آهن (II) است، به این معنی که آهن در حالت اکسایش +۲ خود است، احتمالاً به عنوان کاتیون دو ظرفیتی Fe. این با «آهنیک» (به انگلیسی: ferric) یا آهن (III)، به معنی آهن در حالت اکسایش +۳ خود، مانند کاتیون سه ظرفیتی Fe مغایر است. این کاربرد واژه تا حد زیادی با نامگذاری آیوپاک جایگزین شدهاست، که حالت اکسیداسیون را با اعداد رومی در پرانتز نشان میدهد، مانند اکسید آهن (II) برای اکسید آهنی (FeO)، اکسید آهن (III) اکسید آهنیک (Fe2O3)، و اکسید آهن (II, III) برای اکسید Fe
3O
4 که حاوی هر دو شکل آهن است.
در خارج از شیمی، «آهنی» بهطور کلی به معنی «حاوی آهن» است. این کلمه از کلمه لاتین (ferrum) «آهن» گرفته شدهاست. فلزات آهنی شامل فولاد و آهن خام (با میزان کربن چند درصد) و آلیاژهای آهن با سایر فلزات (مانند فولاد ضدزنگ) است. «غیرآهنی» برای توصیف فلزات و آلیاژهایی که مقدار قابل ملاحظه ای آهن ندارند استفاده میشود.
اصطلاح «آهنی» معمولاً فقط در مورد فلزات و آلیاژها به کار میرود. در عوض از صفت آهندار (به انگلیسی: ferruginous) برای اشاره به مواد غیر فلزی حاوی آهن استفاده میشود، مانند «آب اهندار». یا به رنگ قهوهای-نارنجی (به انگلیسی: orangish-brown) مشابه به رنگ زنگ زدن است.
جستارهای وابسته
- فرومغناطیس
- فولادسازی
- بازیافت فلزات آهنی
- اکسید آهن (II) (اکسید آهنی)
- برمید آهن (II) (برمید آهنی)
منابع
- ↑ "ferrous" entry in the Merriam-Webster online dictionary. Accessed on 2008-04-19.
- ↑ Etymology (Meaning of Words), 30 November 2007, archived from the original on 20 April 2008, retrieved 19 April 2008.
- ↑ "Ferrous Alloys Properties". All Metals & Forge Group. Retrieved 1 October 2013.
- ↑ "non-ferrous" entry in the Merriam-Webster online dictionary. Accessed on 2008-04-19.
- ↑ "ferruginous" entry in the Merriam-Webster online dictionary. Accessed on 2019-03-08.