آزمایش انتخاب تاخیردار ویلر
آزمایش انتخاب تاخیردار ویلر (به انگلیسی: Wheeler's delayed choice experiment) یک آزمایش پیشنهاد شده در باب کیهانشناسی و خودآگاهی توسط جان ویلر است.
این آزمایش فکری (به آلمانی: gedankenexperiment) نوعی تغییر یافته از آزمایش دوشکافی یانگ است. در این آزمایش، مشاهده نتایج آزمایش، بر روی خود آزمایش تاثیر میگذارند، ولو اینکه عمل مشاهده پس از انجام خود آزمایش به وقوع پیوسته باشد. به عبارت دیگر، آزمایش انتخاب تاخیردار ویلر بیانی عطف به ماسبق یا پسکنشی (به انگلیسی: retroactive) از آزمایش دوشکافی یانگ است.
آزمایشهای پیشنهاد شده ویلر با همگرایی گرانشی و کوازارها ارائه گردید. اما در آزمایشگاه مشابهات این آزمایش انجام داده شده و تایید شدهاند.
ویلر مشاهدهگر را یک موجود صاحب خودآگاهی عنوان کرد. ازمایش گزینش با تاخیر ازمایش است که خاصیت دوگانگی ذرات نور را مشخص میکند این ازمایش توسط جان ویلر در سال ۱۹۷۸الی ۱۹۸۴ انجام شد و خاصیت دو گانگی موجی ذره ای نور را مشخص کرد.
شرح آزمایش
در این آزمایش از یک لیزر دو عدد تقسیم کننده نور و یک شکاف باریک و یک پرده و یک عدد کلید به یک اشکار ساز متصل است، استفاده میشود.
اگر کلید وصل باشد باریکه منحرف شده و در اشکار ساز مشاهده میشود و اگر کلید قطع باشد پرتو منحرف نخواهد شد و با پرتو دیگر ترکیب میشود. در طول این ازمایش مشاهده میکنیم که اگر کلید قطع باشد خاصیت موجی را مشاهده میکنیم و اکر کلید وصل بباشد خاصیت ذره ای نور را مشاهده میکنیم.
اگر نور رفتار ذره ای داشته باشد باریکه شکاف ان را یا در مسیر A میفرستد یا در مسیرB و در ذره فقط یک مسیر را طی میکند اما اگر نور رفتار موجی داشته باشد ان را در هردو مسیر میفرستد و شدت اش را تقسیم میکند و لیزر ای که در این ازمایش استفاده کردیم به حدی کم توان بود که در هر لحظه یک تک فتون تولید میکرد.
ما وقتی ازمایش را انجام میدهیم هر گاه از نوع موجی انجام میدهیم رفتار موجی میبینیم و هر کاه از نوع ذره ای انجام میدهیم رفتار ذره ای می بینیم شاید شاید شکاف میداند که ایا تمام شدت را باید در یک مسیر بفرستد به گونه ای که ما ذره مشاهده کنیم و یا شدت راتقسیم کند به طوری که ما رفتار ذره ای را میبینیم برای همین دانشمندان علاوه بر این که لیزری کم توان به کار بردند از کلید نوری خیلی سریعی به کار بردند که زمان پاسخ انها از زمان رفتن فتون به دستگاه کمتر است یعنی حالت کلید به از اینکه نور از شکاف رد شد میتواند عوض شود بنابر این شکاف نمیداند که ازمایش از نوع ذره ای انجام میشود یا از نوع موجی و این از مایش را گزینش با تاخیر مینامند چون ازمایش گر زمانی که نور را در مسیر میبیند انتخاب که ازمایش از نوع ذره ای صورت بگیرد یا از نوع موجی این ازمایش دانشمندان پی بردند که هر وقت کلید را قطع کنند نقش تداخل امواج را مشاهده میکنند اما هر وقت کلید وصل بود ذرات را در اشکار ساز دیدند به بیان دیگر هر وقت ازمایش از نوع موجی انجام دادند امواج مشاهده کردند و هر موقع از نوع ذره انجام دادند ذره ار اشکار ساز مشاهده کردند و مشاهده کردند که این سرشت مربوط به نور است و نه دستگاه
منابع
- ↑ "Wheeler's version shows that our observations in the present can affect how a photon behaved in the past."
- ↑ Does the Universe Exist if We're Not Looking? | Cosmology | DISCOVER Magazine
- ↑ Wheeler's Delayed Choice Experiment"
- ↑ V. Jacques et al., Science 315, 966 (2007).
- ↑ A thorough discussion by Jacques et al. in pdf form is available at http://fr.arxiv.org/abs/quant-ph/0610241.
- ↑ Studies on the structure of time: from physics to psycho(patho)logy. R. Buccheri, V. Di Gesù, Metod Saniga. Springer, 2000. ISBN 0-306-46439-X pp.9
پیوند به بیرون
- انجام آزمایش انتخاب تاخیردار ویلر در سال ۲۰۰۷ (انگلیسی)
- بیانی دیگر (انگلیسی)