آرامگان استوایی
آرامگان استوایی یا سکون استوایی بخشی از نواحی گرمسیری اقیانوسها است که کم باد و آرام بوده و در قدیم کشتیهای بادی در آنجا با سختی حرکت میکردند. آرامگان استوایی یک ناوه (ناحیه ای کشیده در جوّ زمین با فشار نسبتاً کم) است که بر بادهای عمدتاًً آرام و ضعیف دلالت دارد.
چگونگی شکلگیری
از دو کمربند پرفشار نیمهگرمسیری (جنب حاره)، شیب اختلاف فشار به طرف استواست، که به سمت چاله کمفشار استوایی هدایت میشود. بر پایه این الگو، هوایی که از پرفشار به کمفشار حرکت میکند به وسیله اثر کریولیس منحرف میشود. در نتیجه بادهای بسامان به وجود میآیند که از آنها در تحت عنوان بادهای بسامان شمال خاوری و بادهای بسامان جنوب خاوری یاد میشود. این بادها، بادهای بسیار پایدار و مداومی هستند که خيلي کم انحراف حاصل میکنند. بادهای بسامان در محلی نزدیک استوا همگرا میشوند. برخورد بادهای بسامان با یکدیگر در منطقه باریکی صورت میگیرد که منطقه همگرایی درونگرمسیری نامیده میشود. بادهای همگرا مستلزم صعود هوا هستند تا حجم هوای تازهواردی را فراهم سازند. در امتداد قسمتهایی از چاله کمفشار استوایی در مواقع معینی از سال بادهای بسامان همگرا نمیشوند و در عوض کمربندی از بادهای متغیر تشکیل میشوند که آرامگان استوایی نامیده میشوند.
بادهای بسامان، آرامگان استوایی و منطقه همگرایی میانگرمسیری، همراه با تغییر مکان کمربندهای فشار و خطوط همدما، بهطور فصلی به طرف شمال و جنوب تغییر مکان میدهند. منطقه همگرایی میانگرمسیری در روی اقیانوسهای آرام و اطلس فقط چند درجه عرض جغرافیایی به شمال و جنوب حرکت میکند، اما به اندازه ۲۰ تا ۳۰ درجه عرض جغرافیایی را در روی آمریکای جنوبی، آفریقا و ناحیه بزرگ جنوب شرقی آسیا و اقیانوس هند را زیر پوشش قرار میدهد. تغییرات فصلی مهم در بادها، ابرناکی و بارندگی این تغییر مکانهای منطقه همگرایی میانگرمسیری و بادهای بسامان را همراهی میکنند.
در کمربندهای پرفشار نیمهگرمسیری هستههای پرفشار بزرگ و ساکن (واچرخندها) وجود دارند. در مراکز این هستهها، بادها ضعیف هستند و در اطراف برد وسیعی از جهات قطبنما، توزیع شدهاند. بعلت فراوانی زیاد آرامگان، دریانوردان این کمربند را عرضهای اسبی نامیدهاند.