زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

مسجد صعصعة بن صوحان





مسجد صعصعة بن صوحان‌ از مساجد قدیمی کوفه است که در چندصد متری ضلع شرقی مسجد سهله قرار دارد. این مسجد به صعصعة بن صوحان یکی از یاران امام علی (علیه‌السّلام) منسوب است.



۱ - معرفی اجمالی مسجد



این مسجد، از دیگر مساجد قدیمی کوفه است که در چندصد متری ضلع شرقی مسجد سهله قرار دارد و به صعصعة بن صوحان منسوب است. صعصعه، برادر زید بن صوحان و از اصحاب باوفای امیرمؤمنان (علیه‌السّلام) بوده است که در رکاب آن حضرت، در جنگ‌های ایشان، شرکت می‌نمود. گفتنی است در جزیره «عسکر» که جزیره کوچکی نزدیک بحرین است، گنبد و بارگاهی منسوب به صعصعه وجود دارد. اما در برخی منابع، به وفات یا قبر صعصعه، در کوفه اشاره شده است‌ و سیدمهدی بغدادی (۱۲۷۷- ۱۳۲۹ ه. ق) در برخی از اشعار خود، اشاره کرده است که قبر صعصعة بن صوحان را در کوفه، زیارت کرده است. البته ممکن است چنین تصوری پدید آید که قبر وی، در محل مسجد صعصعه بوده است؛ در حالی‌که، امروزه نه در مسجد صعصعه و نه در سایر نقاط کوفه، قبری از صعصعه، به چشم نمی‌خورد.
[۳] طریحی، محمدسعید، العتبات المقدسة فی الکوفة، ص۱۹۶-۱۹۸.


۲ - اعمال مسجد



برای مسجد صعصعه نیز همانند مسجد زید، دعای مخصوصی بعد از نماز تحیت، خوانده می‌شود که در کتب ادعیه، در ضمن دعاهای مخصوص ماه رجب، وارد شده است. این دعا در تعدادی از کتب ادعیه به حضرت مهدی (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) یا حضرت خضر (علیه‌السّلام) منسوب است. همچنین از حمد بن ابی‌داوود رواسی نقل شده است که با محمد بن جعفر دهّان به مسجد صعصعه رفتند و در آنجا، حضرت صاحب الزمان (عجّل‌الله‌فرجه‌الشریف) را مشاهده کردند که در مسجد، دو رکعت نماز ادا کرد و سپس دعای یاد شده را خواند.

۳ - ساختمان مسجد



ساختمان مسجد صعصعه به شیوه معماری جدید است. ساختمان قبلی مسجد تا چندی پیش پابرجا بود، در سال‌های ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ ه. ق بازسازی شد؛ درحالی‌که مساحت آن، ۱۶۰ مترمربع بود. نمای آن، شبیه نمای مسجد زید بود و شبستانی در ضلع جنوبی و صحنی در شمال آن، وجود داشت.
[۴] طریحی، محمدسعید، العتبات المقدسة فی الکوفة، ص۱۹۸-۲۰۰.


۴ - پانویس


 
۱. ابن سعد، محمد بن سعد، الطبقات الکبری، ج۶، ص۲۴۴.    
۲. هروی، علی بن ابی‌بکر، الاشارات الی معرفة الزیارات، ص۵۸.    
۳. طریحی، محمدسعید، العتبات المقدسة فی الکوفة، ص۱۹۶-۱۹۸.
۴. طریحی، محمدسعید، العتبات المقدسة فی الکوفة، ص۱۹۸-۲۰۰.


۵ - منبع



زیارت‌گاه‌های عراق، محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، مقاله «مسجد صعصعة بن صوحان»، ج۱، ص۱۲۶-۱۲۷.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.