زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

مزار سلطان ساقی‌






زیارتگاهی در نزدیکی شهر کرکوک در کشور عراق قرار دارد که به باور اهالی منطقه، مدفن یک برادر و خواهر، به‌ نام‌های ساقی و سلطانه، از نوادگان جعفر طیار هستند.


۱ - موقعیت جغرافیایی



زیارتگاه، در هشتصد متری غرب شهر تسعین و در حدود پنج کیلومتری از کرکوک، قرار دارد. این زیارتگاه، درون قبرستان وسیعی قرار دارد که به عنوان قبرستان تسعین، استفاده می‌شود، اهالی منطقه، این زیارتگاه را مدفن یک برادر و خواهر، به‌ نام‌های «ساقی» و «سلطانه»، از نوادگان جعفر طیار می‌دانند.

۲ - توصیف بنا



درگذشته، بنای آن دارای گنبد مخروطی مرتفعی بوده است که در دهه بیستم قرن گذشته میلادی، ویران شد و به شکل کنونی آن، ساخته شد و در سال ۲۰۰۴ م نیز بازسازی گردید. این بنا، از سنگ و گچ ساخته شده و نمای آن، مربع است، ورودی بنا در ضلع شرقی آن، قرار دارد که به اتاق بزرگی متصل است که برای محل استراحت زائران اختصاص داده شده است و در آن، قبرهایی به چشم می‌خورد.
این اتاق نیز به حیاط داخلی مزار متصل است که در سمت راست آن اتاق، قبر سلطان ساقی و در سمت چپ آن اتاق، قبر سلطانه یا در واقع، خواهر سلطان ساقی، قرار دارد. اتاق قبر سلطان ساقی، دارای گنبد بزرگی است که از بیرون با رنگ سبز، رنگ‌آمیزی شده است، از این اتاق، ورودی دیگری به اتاق کوچک‌تری باز می‌شود که در آن، قبری وجود دارد که اهالی، آن را قبر «قنبر»، خادم سلطان ساقی، می‌دانند. همچنین در گوشه دیگری از بنا، قبری به نام «شاقلی بابا»، وجود دارد.


۳ - منبع



زیارت‌گاه‌های عراق، محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، برگرفته از مقاله «مزار سلطان ساقی‌»، ج۲، ص۳۳۱.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.