زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

مزار حضرت شیث






حضرت شیث (علیه‌السّلام) سومین فرزند حضرت آدم (علیه‌السّلام) و جانشین او بوده است. زیارتگاهی در موصل از توابع استان نینوا در کشور عراق به آن حضرت منسوب است، همچنین زیارتگاه‌های دیگری در لبنان و سوریه به حضرت شیث منسوب است.


۱ - موقعیت جغرافیایی



زیارتگاهی، خارج از باروی قدیمی موصل قرار دارد و به یکی از پیامبران الهی، به نام حضرت شیث (علیه‌السّلام)، فرزند حضرت آدم (علیه‌السّلام) منسوب است.

۲ - چگونگی پیدایش



درباره چگونگی پیدایش آن، در تواریخ موصل، چنین نقل شده است که در سال ۱۰۵۷ ه. ق، این پیامبر به خواب «مصطفی پاشا نیشانچی‌زاده»، والی موصل، آمد و محل قبر خود را به او نشان داد، او نیز تاجری به نام حاج علی، معروف به «ابن نومه» را با خود به آنجا برد و آن محل را کندند و به قبری رسیدند، از این‌رو حاج علی تاجر، به دستور والی، گنبدی در آن محل، بنا کرد و بر قبر، صندوقچه‌ای ساخت.
در سال ۱۲۰۶ ه. ق، یکی از نوادگان همین تاجر، به نام حاج علی بن حاج احمد ابن حاج محمود بن حاج علی نومه، مسجدی را کنار این زیارگاه، ساخت، سپس در سال ۱۲۳۲ ه. ق، احمد پاشای وزیر، این مسجد را توسعه داد و بازارها و روستاهایی را وقف آن کرد، به‌گونه‌ای که به یکی از مساجد مهم موصل، تبدیل شد.
[۱] خطيب عمرى، ياسين بن خيرالله، منیة الادباء فی تاریخ الموصل الحدباء، صص۹۰ - ۹۱.


۳ - مزارهای منسوب



گفتنی است، زیارتگاه‌های دیگری نیز در برخی از کشورهای اسلامی، از جمله در روستای «النبی شیث» در منطقه بقاع لبنان و نیز در شهر «معرّة النعمان» در سوریه، به حضرت شیث، منسوب می‌باشد.

۴ - پانویس


 
۱. خطيب عمرى، ياسين بن خيرالله، منیة الادباء فی تاریخ الموصل الحدباء، صص۹۰ - ۹۱.


۵ - منبع



زیارت‌گاه‌های عراق، محمدمهدی فقیه بحرالعلوم، برگرفته از مقاله «زیارتگاه شیث نبی (ع)»، ج۲، ص۳۶۳.    






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.