زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

شکست کافران در غزوه بدر (قرآن)





در آیات قرآن به شکست کافران در غزوه بدر اشاره شده است.


۱ - علت شكست كافران در غزوه بدر


علت شكست كافران در غزوه بدر عبارتند از:

۱.۱ - مخالفت با خدا و رسول


شکست كافران در غزوه بدر، به علّت مخالفت با خدا و رسول صلی‌الله‌علیه‌وآله:
«... سَأُلْقِي فِي قُلُوبِ الَّذِينَ كَفَرُواْ الرَّعْبَ فَاضْرِبُواْ فَوْقَ الأَعْنَاقِ وَاضْرِبُواْ مِنْهُمْ كُلَّ بَنَانٍ • ذَلِكَ بِأَنَّهُمْ شَآقُّواْ اللّهَ وَرَسُولَهُ وَمَن يُشَاقِقِ اللّهَ وَرَسُولَهُ فَإِنَّ اللّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ؛ ... بزودى در دلهاى كافران ترس و وحشت مى‌افكنم؛ ضربه‌ها را بر بالاتر از گردن بر سرهاى دشمنان فرودآريد؛ و همه انگشتانشان را قطع كنيد! اين بخاطر آن است كه آنها با خدا و پيامبرش دشمنی ورزيدند؛ و هر كس با خدا و پيامبرش دشمنى كند، كيفر شديدى مى‌بيند؛ و خداوند سخت كيفر است.»

۱.۲ - تخریب روحیه


هلاكت و خوارىِ بخش‌هايى از قواى دشمنان دين در جنگ بدر، عاملى براى تخريب روحيّه ساير نيروهاى آنان:
«وَلَقَدْ نَصَرَكُمُ اللّهُ بِبَدْرٍ وَأَنتُمْ أَذِلَّةٌ فَاتَّقُواْ اللّهَ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ • لِيَقْطَعَ طَرَفًا مِّنَ الَّذِينَ كَفَرُواْ أَوْ يَكْبِتَهُمْ فَيَنقَلِبُواْ خَآئِبِينَ؛خداوند شما را در بدر يارى كرد (و پيروز شديد)؛ در حالى كه شما، (نسبت به آنها)، ناتوان بوديد. پس، از مخالفت فرمان خدا بپرهيزيد، تا شکر نعمت او را به جا آورده باشيد! اين وعده را كه خدا به شما داده، براى اين است كه قسمتى از پيكر لشكر كافران را قطع كند؛ يا آنها را با ذلّت برگرداند؛ تا مأيوس و نااميد، به وطن خود بازگردند.»
«خائبين» از «خيبه» به معناى يأس، نااميدى و نامرادى، حكايت از اثر روانى در باقيمانده كفار دارد كه به مقتضاى «فاء» در «فينقلبوا» اين نااميدى، نتيجه هلاكت و خوارى و اسارت گروه زيادى از دشمنان بوده است.

۱.۳ - رعب و وحشت


رعب و وحشت كافران در غزوه بدر، از عوامل شكست آنان در جنگ:
«إِذْ يُوحِي رَبُّكَ إِلَى الْمَلآئِكَةِ أَنِّي مَعَكُمْ فَثَبِّتُواْ الَّذِينَ آمَنُواْ سَأُلْقِي فِي قُلُوبِ الَّذِينَ كَفَرُواْ الرَّعْبَ فَاضْرِبُواْ فَوْقَ الأَعْنَاقِ وَاضْرِبُواْ مِنْهُمْ كُلَّ بَنَانٍ؛و به ياد آر هنگامى را كه پروردگارت به فرشتگان وحى كرد: من با شما هستم؛ كسانى را كه ایمان آورده‌اند، تقويت كنيد. بزودى در دلهاى كافران ترس و وحشت مى‌افكنم؛ ضربه‌ها را بر بالاتر از گردن بر سرهاى دشمنان فرودآريد؛ و همه انگشتانشان را قطع كنيد!»

۲ - فرجام کافران ستیزه‌گر



شكست و رسوایی، فرجام كافرانِ ستيزه‌گر با خدا و رسول او در جنگ بدر:
« فَلَمْ تَقْتُلُوهُمْ وَلَكِنَّ اللّهَ قَتَلَهُمْ وَمَا رَمَيْتَ إِذْ رَمَيْتَ وَلَكِنَّ اللّهَ رَمَى وَلِيُبْلِيَ الْمُؤْمِنِينَ مِنْهُ بَلاء حَسَنًا إِنَّ اللّهَ سَمِيعٌ عَلِيمٌ • ذَلِكُمْ وَأَنَّ اللّهَ مُوهِنُ كَيْدِ الْكَافِرِينَ ؛اين شما نبوديد كه آنها را كشتيد؛ بلكه خداوند آنها را كشت. و اين تو نبودى اى پيامبر كه خاک و سنگ به صورت آنها افكندى؛ بلكه خدا افكند. و خدا مى‌خواست تا مؤمنان را از اين طريق به خوبى امتحان كند؛ خداوند شنوا و داناست. سرنوشت مؤمنان و كافران، همان بود كه ديديد! وخداوند سست‌كننده توطئه كافران است.»
«ذلكم» خبر براى مبتداى محذوف و اشاره به قتل و رمى مشركان و ابتلاى مؤمنان در جنگ بدر است؛ يعنى «الأمر ذلكم».

۳ - عقوبت الهی برای کافران



شكست كافران جنگ بدر، نمودى از عقوبت شديد خداوند براى آنان:
«وَإِذْ زَيَّنَ لَهُمُ الشَّيْطَانُ أَعْمَالَهُمْ وَقَالَ لاَ غَالِبَ لَكُمُ الْيَوْمَ ... إِنِّي أَرَى مَا لاَ تَرَوْنَ إِنِّيَ أَخَافُ اللّهَ وَاللّهُ شَدِيدُ الْعِقَابِ؛و به يادآور هنگامى را كه شیطان، اعمال آنها (مشرکان‌) را در نظرشان جلوه داد، و گفت: امروز هيچ كس از مردم بر شما پيروز نمى‌گردد؛ ... من چيزى مى‌بينم كه شما نمى‌بينيد؛ من از خدا مى‌ترسم، خداوند سخت كيفر است!»
شيطان به هنگام مشاهده فرشتگان در روز بدر و عذابى كه از سوى آنان، مشركان را تهديد مى‌كرد از مشركان برائت جست و گفت: خداوند شديدالعقاب است؛ پس شكست كافران، نمودى از عقوبت شديد خداوند است.

۴ - پانویس


 
۱. انفال/سوره۸، آیه۱۲.    
۲. انفال/سوره۸، آیه۱۳.    
۳. آل‌عمران/سوره۳، آیه۱۲۳.    
۴. آل‌عمران/سوره۳، آیه۱۲۷.    
۵. انفال/سوره۸، آیه۱۲.    
۶. انفال/سوره۸، آیه۱۷.    
۷. انفال/سوره۸، آیه۱۸.    
۸. طوسی، محمد بن حسن، التبیان فی تفسیر القرآن، ج ۵، ص ۹۵.    
۹. انفال/سوره۸، آیه۴۸.    


۵ - منبع


مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۶، ص۱۶۵، برگرفته از مقاله «شکست کافران در غزوه بدر».    


رده‌های این صفحه : جنگ بدر | شکست | کفر | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.