زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

حکم خبائث (قرآن)





خبیث هم معنی پلید است و در خوردنی ها و آشامیدنی ها به کار می‌رود.


۱ - حکم خوردن خبائث



خوردن هر چیز خبیث و ناپاک حرام است.
«قل لا اجد فی ما اوحی الی محرمـا علی طاعم یطعمه الا ان یکون میتة او دمـا مسفوحـا او لحم خنزیر فانه رجس...؛ بگو: در آنچه بر من وحی شده، هیچ غذای حرامی نمی‌یابم؛ بجز اینکه مردار باشد، یا خونی که (از بدن حیوان) بیرون ریخته، یا گوشت خوک -که اینها همه پلیدند- یا حیوانی که به گناه، هنگام سر بریدن، نام غیر خدا (نام بتها) بر آن برده شده است. اما کسی که مضطر (به خوردن این محرمات) شود، بی آنکه خواهان لذت باشد و یا زیاده روی کند (گناهی بر او نیست)؛ زیرا پروردگارت، آمرزنده مهربان است».
ضمیر انه با اینکه مفرد است، به عقیده بسیاری از مفسران به هر سه قسمت (گوشت مردار، خون و گوشت خوک) باز می‌گردد، و معنی جمله چنین است «همه آنچه گفته شد پلیدی است» و متناسب با ظاهر آیه نیز همین است که ضمیر به تمام آنها بازگردد، زیرا شک نیست که مردار و خون همانند گوشت خوک پلید است.
«الذین یتبعون الرسول النبی الامی الذی یجدونه مکتوبـا عندهم فی التورة والانجیل... ویحرم علیهم الخبـئث....؛ همانها که از فرستاده (خدا)، پیامبر امی پیروی می‌کنند؛ پیامبری که صفاتش را، در تورات و انجیلی که نزدشان است، می‌یابند؛ آنها را به معروف دستور می‌دهد، و از منکر باز میدارد؛ اشیار پاکیزه را برای آنها حلال می‌شمرد، و ناپاکیها را تحریم می‌کند؛ و بارهای سنگین، و زنجیرهایی را که بر آنها بود، (از دوش و گردنشان) بر می‌دارد، پس کسانی که به او ایمان آوردند، و حمایت و یاریش کردند، و از نوری که با او نازل شده پیروی نمودند، آنان رستگارانند».
«.. واحلت لکم الانعـم الا ما یتلی علیکم فاجتنبوا الرجس من الاوثـن...؛ (مناسک حج) این است! و هر کس برنامه‌های الهی را بزرگ دارد، نزد پروردگارش برای او بهتر است! و چهارپایان برای شما حلال شده، مگر آنچه (ممنوع بودنش) بر شما خوانده می‌شود. از پلیدیهای بتها اجتناب کنید! و از سخن باطل بپرهیزید».

۲ - پانویس


 
۱. انعام/سوره۶، آیه۱۴۵.    
۲. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج‌۶، ص۱۳.    
۳. اعراف/سوره۷، آیه۱۵۷.    
۴. حج/سوره۲۲، آیه۳۰.    


۳ - منبع



فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «حکم خبائث»    



آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.