زمان تقریبی مطالعه: 4 دقیقه
 

حبس شراب‌خوار در روز ماه رمضان





حبس شراب‌خوار در روز ماه رمضان از مباحث فقهی و حقوقی مربوط به حقوق زندانی و درباره حکم زندانی‌کردن شراب‌خوار در روز ماه رمضان بحث می‌کند. در این باره به روایتی استناد می‌شود که امام علی (علیه‌السلام) نجاشی شاعر را به جرم شرب خمر در ماه رمضان، یک بار به خاطر شرب خمر حد می‌زند و بعد از مدتی زندانی‌کردن وی، بیست تازیانه دیگر به خاطر نوشیدن خمر در ماه رمضان حد می‌خورد.


۱ - روایات



۱. ابو علی الاشعری، عن محمد بن سالم، عن احمد بن النضر، عن عمرو بن شمر، عن جابر رفعه، عن ابی مریم، قال: اتی امیرالمؤمنین (علیه‌السّلام) بالنجاشی الشاعر قد شرب الخمر فی شهر رمضان فضربه ثمانین ثم حبسه لیلة، ثم دعی به من الغد، فضربه عشرین سوطا، فقال له: یا امیر المؤمنین! فقد ضربتنی فی شرب الخمر و هذه العشرین ما هی؟ فقال: هذا لتجرّیک علی شرب الخمر فی شهر رمضان؛
نجاشی شاعر را خدمت حضرت امیر (علیه‌السلام) آوردند. وی در روز رمضان شراب نوشیده بود حضرت هشتاد تازیانه به او زد و او را یک شب حبس کرد فردا او را فراخواند و بیست تازیانه دیگر به او زد. نجاشی گفت: ‌ای امیر مؤمنان! برای شرب خمر تازیانه زدی، ولی این بیست تا، دیگر چیست؟ فرمود: این برای گستاخی نوشیدن خمر در ماه رمضان است.

۲ - آرای فقیهان شیعه



۱. ابن برّاج: اگر در ماه رمضان یا در مکان شریفی مثل حرم خداوند متعال و حرم رسول اللّه یا حرم یکی از امامان مسکر نوشید علاوه بر حد، تعزیر هم می‌شود، به جهت اینکه حرمت این زمان یا مکان را زیر پا گذاشته است.
۲. علّامه حلّی: اگر در ماه رمضان یا در مکان و زمان شریفی مسکر نوشید، حد بر او جاری می‌شود و سپس به مقداری که امام صلاح بداند تعزیر می‌شود.
[۷] قمی، عباس، تحریر الکلام، ج۲، ص۲۲۷.

۳. شیخ عباس قمی: هر کس در ماه رمضان خمر بنوشد هشتاد تازیانه می‌خورد و یک شب زندانی می‌شود و سپس برای حرمت ماه، بیست تازیانه می‌خورد. حضرت علی (علیه‌السلام) با نجاشی شاعر چنین کرد.
[۸] حر عاملی، محمد بن حسن، لبّ الوسائل (در ضمن بدایة الهدایه از حرّ عاملی)، ج۲، ص۴۶۸.

نظر نگارنده: شاید این حبس در فاصلۀ میان دو حد (یا یک حد و یک تعزیر) برای ترس از فرار باشد نه اینکه یک عقوبت مستقل باشد که شراب‌خوار روز ماه رمضان، مستحقّ آن باشد؛ بر خلاف آن چه از لبّ الوسائل و ولایة الفقیه،
[۹] حر عاملی، محمد بن حسن، لبّ الوسائل (در ضمن بدایة الهدایه از حرّ عاملی)، ج۲، ص۴۵۱.
برمی‌آید.
۴. آیةاللّه خوانساری: ادعا شده که خلافی در وجوب حکم، یعنی عقوبت بیشتر از حد به جهت شکستن حرمت مکان یا زمان نیست؛ مانند وجوب اصل حد. ولی در این مطلب اشکال است؛ زیرا اگر در روایت مرسل مذکور، از جهت ارسال اشکالی نباشد حکایت از فعل است و جهت وجوب و استحباب دانسته نشد پس دلیلی بر وجوب نیست و علتی که ذکر شد به گونه‌ای نیست که از آن وجوب استفاده شود.

۳ - پانویس


 
۱. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج۷، ص۲۱۶، ح۱۵.    
۲. حر عاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعة (به نقل از:کافی)، ج۱۸، ص۴۷۴، ح۱.    
۳. مجلسی، محمدباقر، بحار الانوار، ج۴۰، ص۲۹۷، ح۷۲.    
۴. صنعانی، عبدالرزاق، مصنّف عبدالرزاق، ج۷، ص۳۸۲، ح۱۳۵۵۶.    
۵. ابن براج طرابلسی، عبدالعزیز، المهذّب، ج۲، ص۵۳۶.    
۶. نک:حلبی، ابوالصلاح، الکافی فی الفقه، ص۴۱۹.    
۷. قمی، عباس، تحریر الکلام، ج۲، ص۲۲۷.
۸. حر عاملی، محمد بن حسن، لبّ الوسائل (در ضمن بدایة الهدایه از حرّ عاملی)، ج۲، ص۴۶۸.
۹. حر عاملی، محمد بن حسن، لبّ الوسائل (در ضمن بدایة الهدایه از حرّ عاملی)، ج۲، ص۴۵۱.
۱۰. خوانساری، سید احمد، جامع المدارک، ج۷، ص۶۵.    


۴ - منبع



• طبسی، نجم‌الدین، حقوق زندانی و موارد زندان در اسلام، ص۲۷۹-۲۸۱.






آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.