زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

تضرع یونس (قرآن)





حضرت یونس علیه السلام که در شکم ماهی گرفتار شده بود به درگاه الهی تضرع کرد و باعث نجات وی از شکم ماهی شد.


۱ - تضرع در شکم ماهی



یونس علیه‌السّلام در شکم ماهی،به درگاه الهی تضرع کردند که در قرآن هم خداوند می فرماید:
وذا النون اذ ذهب مغـضبـا فظن ان لن نقدر علیه فنـادی فی الظـلمـت ان لا الـه الا انت سبحـنک انی کنت من الظــلمین.و ذاالنون (= یونس‌) را (به یاد آور) در آن هنگام که خشمگین (از میان قوم خود) رفت؛ و چنین می‌پنداشت که ما بر او تنگ نخواهیم گرفت؛ (امّا موقعی که در کام نهنگ فرو رفت،) در آن ظلمتها (ی متراکم) صدا زد: «(خداوندا!) جز تو معبودی نیست! منزّهی تو! من از ستمکاران بودم!» .سرانجام به خاطر همین ترک اولى او را در فشار قرار دادیم ، نهنگ عظیمى او را بلعید ((و او در آن ظلمتهاى متراکم صدا زد خداوندا جز تو معبودى نیست )) (فنادى فى الظلمات ان لا اله الا انت ).
((خداوندا پاک و منزهى ، من از ستمکاران بودم !)) (سبحانک انى کنت من الظالمین ).
فاصبر لحکم ربک ولا تکن کصاحب الحوت اذ نادی وهو مکظوم.اکنون که چنین است صبر کن و منتظر فرمان پروردگارت باش، و مانند صاحب ماهی(= یونس‌)مباش (که در تقاضای مجازات قومش عجله کرد و گرفتار مجازات ترک اولی شد) در آن زمان که با نهایت اندوه خدا را خواند.

۲ - نجات حضرت یونس



تضرع یونس علیه‌السّلام به درگاه الهی، موجب نجات او از شکم ماهی گردید،همانطور که در قرآن هم به این موضوع اشاره شده است:
وذا النون اذ ذهب مغـضبـا فظن ان لن نقدر علیه فنـادی فی الظـلمـت ان لا الـه الا انت سبحـنک انی کنت من الظــلمین• فاستجبنا له ونجینـه من الغم وکذلک ننجی المؤمنین.و ذاالنون (= یونس‌) را (به یاد آور) در آن هنگام که خشمگین (از میان قوم خود) رفت؛ و چنین می‌پنداشت که ما بر او تنگ نخواهیم گرفت؛ (امّا موقعی که در کام نهنگ فرو رفت،) در آن ظلمتها (ی متراکم) صدا زد: «(خداوندا!) جز تو معبودی نیست! منزّهی تو! من از ستمکاران بودم!» •ما دعای او را به اجابت رساندیم؛ و از آن اندوه نجاتش بخشیدیم؛ و این گونه مؤمنان را نجات می‌دهیم! .((سرانجام ما دعاى او را اجابت کردیم و از غم و اندوه رهائیش ‌ بخشیدیم )) (فاستجبنا له و نجیناه من الغم ).آرى ((این گونه ما مؤمنان را نجات مى بخشیم )) (و کذلک ننجى المؤ منین ).
این یک برنامه اختصاصى براى یونس نبود بلکه هر کس از مؤ منان از تقصیر خویش ، عذر به درگاه خدا آورد، و از ذات پاکش مدد و رحمت طلبد ما دعایش را مستجاب و اندوهش را برطرف خواهیم کرد.
فاصبر لحکم ربک ولا تکن کصاحب الحوت اذ نادی وهو مکظوم• لولا ان تدرکه نعمة من ربه لنبذ بالعراء وهو مذموم.اکنون که چنین است صبر کن و منتظر فرمان پروردگارت باش، و مانند صاحب ماهی (= یونس‌) مباش (که در تقاضای مجازات قومش عجله کرد و گرفتار مجازات ترک اولی شد) در آن زمان که با نهایت اندوه خدا را خواند. •و اگر رحمت خدا به یاریش نیامده بود، (از شکم ماهی) بیرون افکنده می‌شد در حالی که نکوهیده بود!

۳ - پانویس


 
۱. انبیاء/سوره۲۱، آیه۸۷.    
۲. تفسیر نمونه،مکارم شیرازی، ج۱۳، ص۴۸۵.    
۳. قلم/سوره۶۸، آیه۴۸.    
۴. انبیاء/سوره۲۱، آیه۸۷.    
۵. انبیاء/سوره۲۱، آیه۸۸.    
۶. تفسیر نمونه،مکارم شیرازی، ج۱۳، ص۴۸۶.    
۷. قلم/سوره۶۸، آیه۴۸.    
۸. قلم/سوره۶۸، آیه۴۹.    


۴ - منبع


فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «تضرع یونس»    



رده‌های این صفحه : تضرع | حضرت یونس | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.