زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

اجتناب از تطیر (قرآن)





با نگاهی به منشا واقعی امور انسان باید از تطیر اجتناب کند.


۱ - مانع تطیر



توجه به منشا واقعی امور ( خداوند ) مانع از تطیر به افراد می گردد.
... وان تصبهم حسنة یقولوا هـذه من عند الله وان تصبهم سیئة یقولوا هـذه من عندک قل کل من عند الله...هر جا باشید، مرگ شما را درمی‌یابد؛ هر چند در برجهای محکم باشید! و اگر به آنها (= منافقان‌ ) حسنهپیروزی) برسد، می‌گویند: «این، از ناحیه خداست.» و اگر سیّئه (و شکستی) برسد، می‌گویند: «این، از ناحیه توست.» بگو: «همه اینها از ناحیه خداست.» پس چرا این گروه حاضر نیستند سخنی را درک کنند؟! (نسبت سیئات به پیامبر صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم ممکن است به معنای تطیر و فال بد زدن به آن حضرت و یا چیزی دیگری باشد. برداشت براساس احتمال اول است.).این دو جمله بیانگر دو لغزش دیگر از لغزشهاى مسلمانان کذائى است ، که خداى تعالى از طرف آنان حکایت مى کند به رسول گرامیش ‌ (صلى الله علیه و آله ) و دستور مى دهد که به آنها پاسخ بدهد با بیانى که حقیقت را (در خیر و شرهائى که به انسان مى رسد) براى آنان روشن سازد. .

۱.۱ - سخنان بی اساس منافقان


قرآن در ذیل همین آیه بیکى دیگر از سخنان بى اساس و پندارهاى باطل منافقان اشاره کرده مى گوید: ((آنها هر گاه به پیروزى برسند و نیکیها و حسناتى به دست آورند مى گویند از طرف خدا است )) یعنى ما شایسته آن بوده ایم که خدا چنین مواهبى را به ما داده .
(و ان تصبهم حسنة یقولوا هذه من عندالله )ولى هنگامى که شکستى دامنگیر آنها شود و یا در میدان جنگ آسیبى ببینند مى گویند: ((اینها بر اثر سوء تدبیر پیامبر (صلى اللّه علیه و آله و سلّم ) و عدم کفایت نقشه هاى نظامى او بوده است )) و مثلا شکست جنگ احد را معلول همین موضوع مى پنداشتند.
(و ان تصبهم سیئة یقولوا هذه من عندک ).

۲ - پانویس


 
۱. المیزان،علامه طباطبائی، ج۵، ص۸.    
۲. نساء/سوره۴، آیه۷۸.    
۳. ترجمه تفسیر المیزان،علامه طباطبائی، ج۵، ص۷.    
۴. تفسیر نمونه،مکارم شیرازی، ج۴، ص۲۰.    


۳ - منبع


فرهنگ قرآن، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، برگرفته از مقاله «اجتناب از تطیر»    



رده‌های این صفحه : تطیر | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.