فریبا کوثری یکی از شناختهشدهترین بازیگران تلویزیون ایران است. او هرچند در چندین پروژه سینمایی هم حضور داشته است؛ اما بیش از همه با بازی در نقشهای مثبت برای مخاطبین ایرانی آشناست. کوثری بازیگری با سابقه است؛ اما در تمام سالهای فعالیتش بی حاشیه بوده و کمتر کسی از جزییات زندگیاش با خبر است. اغلب مخاطبین ایرانی و حتی خارجی او را با نقشهایش در سریالهای تاریخی و مذهبی میشناسند؛ او درباره بازی در اینگونه سریالها میگوید: «کار در فیلمها و سریالهای تاریخی را بیشتر دوست دارم؛ زیرا نقشی را بازی میکنی که کسی در زمانهای قدیم آن را زندگی کرده است و از این لحاظ کار تاریخی از کارهای آپارتمانی برایم جذابتر است. از طرفی شما در این نقشها یک دینی هم به کسی که دارید نقشش را بازی میکنید دارید و به همین خاطر باید به بهترین شکل نقشتان را بازی کنید.»
منهای بازیگری
فریبا کوثری متولد 1 آذر سال 1345 در زاهدان است؛ هرچند کوثری اصالتاً زاهدانی نیست و در دورهای که خانوادهاش به دلیل شرایط شغلی پدر، که معاون اداره پست، تلفن و تلگراف زاهدان بوده است، در این شهر به دنیا میآید. خانواده کوثری زمانی که فریبا کوثری 10ساله بوده است به تهران میآیند و او از این سن در تهران میماند و بزرگ شده تهران است.
مادر فریبا کوثری، هر چند زنی مقتدر و سختگیر بوده است؛ اما جدیترین مشوق او برای بازیگری بوده است.
فریبا کوثری تاکنون ازدواج نکرده است و دلیل آن را شغلش و وابستگیاش به خانواده میداند. جالب اینجاست که او در اغلب نقشهایش مادری مهربان است.
ورود به عرصه بازیگری
فریبا کوثری بازیگری را از سال 67 و با سریال «بخش چهار جراحی» به کارگردانی مسعود فروتن آغاز میکند و هرچند در نقشی فرعی، در کنار بازیگران مطرحی مثل ژاله علو، حمیده خیرآبادی و فریماه فرجامی تجربهاندوزی میکند. او در همین سال در فیلم سینمایی «در مسیر تندباد» به کارگردانی مسعود جعفری جوزانی هم در نقشی فرعی بازی میکند، فیلمی که بسیار مورد توجه قرار گرفت و در هفدهمین دوره جشنواره فیلم فجر در یازده رشته کاندید شد و در دو رشته سیمرغ گرفت.
بازی درخشان در «دندان مار» کیمیایی
فریبا کوثری در سال 68 و پس از بازی در سریال «عقیق» و فیلم سینمایی «صنوبرهای سوزان»، بازی در فیلم سینمایی «دندان مار» به کارگردانی مسعود کیمیایی را تجربه کرد تا با یکی از بزرگترین و مطرحترین کارگردانان تاریخ سینمای ایران همکاری کرده باشد. این فیلم برنده جایزه خرس طلایی جشنواره فیلم برلین شد و بسیار مورد توجه منتقدین داخلی و خارجی قرار گرفت. بازی فریبا کوثری هم که در این فیلم در نقش مکمل ایفای نقش کرده بود، بیش از پیش دیده شد.
تجربههای دیگر بازیگری
در سال 69 فریبا کوثری بازی در دو فیلم حادثهای را تجربه کرد و در «ابلیس» به کارگردانی احمدرضا درویش و «جستوجو در جزیره» به کارگردانی مهدی صباغزاده ایفای نقش کرد. کوثری در همین سال با بازی در فیلم «نقش عشق» ساخته شهریار پارسیپور، اولین تجربه بازی در نقش اصلیاش را هم پشت سر گذاشت. او در سالهای بعدی فعالیت هنریاش در فیلمها و سریالهای دیگری بین سالهای 70 تا 74 ایفای نقش کرد که مهمترین آنها «آواز تهران»، «آقای بخشدار»، «خسوف» به کارگردانی رسول ملاقلیپور، «پایان کودکی» به کارگردانی کمال تبریزی بودند. او در سال 74 و با سریال انقلابی «شمارش معکوس» به کارگردانی محرم زینالزاده، اولین نقش اول سریالیاش را هم تجربه کرد.
پس از سال 74 و به دلایل نا معلوم، فریبا کوثری شش سال از دنیای بازیگری جدا میماند و به این ترتیب در سال 74 اولین دوره بازیگریاش به پایان میرسد.
دیده شدن در سریالی تاریخی
فریبا کوثری پس از شش سال غیبت، در سال 80 به بازیگری بازمیگردد وپس از بازی در سریال «جوانی» سعید سلطانی، در سریال تاریخی «معصومیت از دست رفته» به کارگردانی داوود میرباقری بازی میکند. او که با بازی در فیلمهایی نظیر «دندان مار» به چهرهای آشنا برای مخاطبین سینما تبدیل شده بود، با بازی در نقش ماریای نصرانی در این سریال، در میان مخاطبین تلویزیونی هم به شهرت و محبوبیت رسید.
سالهای درخشان
پس از این سال، کوثری سه سال دیگر از دنیای تصویر جدا ماند تا در سال 83، علاوه بر شروع کار در پروژه بزرگ سریال «مختارنامه»، در فیلم سینمایی «نگاه» به کارگردانی سپیده فارسی حضور بیابد.
فریبا کوثری در سال 86 در نقش به یادماندنی زنی به نام «فروغ» در سریال «بیگناهان» ساخته احمد امینی بازی میکند، تا نوبت به سال 87 برسد که یکی از پرکارترین سالهای بازیگری کوثری بوده است. او در این سال سریال پلیسی «بیصدا فریاد کن» به کارگردانی مهدی فخیمزاده را بازی میکند و در سینما هم در فیلم «سوپراستار» تهمینه میلانی حضور مییابد؛ اما او در این سال دومین نقش مطرح سینماییاش پس از «دندان مار» را هم تجربه میکند و در نقش مادر شهاب حسینی در فیلم «دلشکسته» ایفای نقش میکند. کوثری برای بازی در این فیلم برنده جایزه بهترین بازیگر مکمل زن سال از جشنواره چلچراغ میشود.
در اوج با نمایش مختارنامه
سریال «مختارنامه» که تولیدش 5 سال طول کشید، در سال 89 به نمایش درآمد و بهسرعت به یکی از پرمخاطبترین سریالهای نهتنها ایران، بلکه جهان اسلام شد. بازی فریبا کوثری در نقش «عمره»_ همسر مختار ثقفی_ در این سریال که بارها بازپخش شده است، کوثری را به یکی از شناختهشدهترین بازیگران تلویزیون ایران تبدیل کرد. او حتی برای بازی در این سریال برنده جایزه بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم الغدیرعراق شد. کوثری درباره بازی در سریال مختارنامه میگوید:«از اینکه دیدم بهجز ایرانیان، مردم دیگر کشورها بهویژه عراق هم این سریال را دیدهاند خیلی خوشحال شدم. برایم جالب بود که وقتی به مسجد کوفه و به مزار مختار رفتم، بسیاری من را شناختند.»
سریالهای «دلنوازان»، «بانو»، «سقوط یک فرشته»، «یلدا»، «بوی باران» و «فوق سری» از دیگر نقشهای تلویزیونی فریبا کوثری بوده است که در این میان بازی او در سریال «یلدا» تجربهای متفاوت بهحساب میآید. کوثری در این سریال نقش زنی عصبی و هیستریک را بازی میکند.
پس از فیلم «دلشکسته»، فریبا کوثری از سینما فاصله میگیرد و روی بازی در سریالهای تلویزیونی تمرکز میکند. بازی کوثری در فیلمهای «بیتابی بیتا»، «فرزند خوانده» و «عشقولانس» از معدود نقشآفرینیهای سینمایی او در این سالها بوده است.