رامبد، جوانتر از همیشه
بازیگر، کارگردان و مجری تبریزیالصل، پرجنبوجوش و عجیبوغریبی که آثار پرمخاطب و بهیادماندنی زیادی در کارنامهاش دیده میشود. از «خانه سبز» و «کت جادویی» و «ولایت عشق» گرفته تا «مسافران»، «مکس»، «ورود آقایان ممنوع» و الیآخر. رامبد جوان این روزها با «خندوانه» شاید بیشتر از همیشه خودش و زندگیاش را وقف فعالیت هنری کرده است. برنامه محبوبی با کارگردانی و اجرای رامبد جوان که چند سالی است مهمان خانههای ایرانیان است. جوان حالا پس از سالها دوباره به اوج محبوبیت و شهرت خود بازگشته است. او در سال 1396 از تصمیمش در مورد گسترش خانواده و بچهدار شدن و تعطیلی یکساله برنامه خندوانه خبر داد.
رامبد جوان اول دیماه 1350 از یک خانواده سنتی آذری در محله شهرآرای تهران متولد شد. پدر و مادرش هر دو شاغل بودند و رامبد را به دایه مسن و مهربانی به نام ننه مریم میسپردند. او همیشه از روزهای خوش با ننه مریم صحبت کرده است. او میگوید آنوقتها همهچیز لذتبخش بود شاید نتیجه آن بود که از جایی به بعد تصمیم گرفتم شاد زیستن را انتخاب کنم. نتیجه بهوضوح در زندگی و رفتارهای رامبد جوان و قبراق مشهود است. رامبد یک خواهر به نام پوپک دارد که هشت سال از خودش کوچکتر است.
آقای بازیگر تحصیلاتش را تا مقطع دیپلم بیشتر ادامه نداد. 18-19 سالش بود که فعالیتش را بهعنوان بازیگر تئاتر آغاز کرد. اولین تجربه کارگردانیاش در تئاتر هم کاری برای معلولین بود که به گفته خودش از استقبال خوبی برخوردار شد. خیلی هم زود پایش به تلویزیون باز شد. جوان در سال 1373 با بازی در مجموعه «صرفهجویی در آب» فعالیت تلویزیونیاش را آغاز کرد. بعد از آنهم در برنامه نوروز 74 به ایفای نقش پرداخت.
نقشآفرینی هرچند کوتاه رامبد جوان در مجموعه «همسران» موردتوجه قرار گرفت و باعث شد پیشنهادهای خوبی بعد ازآن دریافت کند. جوان سرانجام سکوی پرتابش را در خانه سبز بیژن بیرنگ و مسعود رسام پیدا کرد. «خانه سبز» بدون شک یکی از پرطرفدارترین سریالهای دهه 70 بود. سریالی که در سال 1375 با هنرمندی خسرو شکیبایی، مهرانه مهین ترابی، اکرم محمدی حمیده خیرآبادی و رامبد جوان و ... از تلویزیون پخش میشد. رامبد جوان پس از «خانه سبز» تا دو سه سالی نتوانست حضور چندان مؤثری بهعنوان هنرپیشه داشته باشد. شاید به همین دلیل بود که به سراغ نویسندگی رفت. جوان در سال 1376 فیلمنامه مجموعه «در همین حوالی» و فیلمنامه اولیه «تولدی دیگر» را نوشت. اما سال 1377 بود که با «کت جادویی» محمدحسین لطیفی بهروزهای شهرتش بازگشت.
رامبد جوان فعالیت سینماییاش را از سال 1376 با بازی در «پشت دیوار شب» و «کمکم کن» آغاز کرد. کار در کنار رسول ملاقلی پور آنهم در تجربههای اول (برای فیلم کمک کن) شروع خوبی برای وی بود. او قدم بعدیاش را هم محکم برداشت و در «مومیایی 3» با ستاره آن روزهای سینما یعنی پرویز پرستویی همبازی شد. بعد از آن همچنان رامبد جوان را در آثار مختلف سینمایی و تلویزیونی دیدهایم. اما با شروع دهه 80 فعالیتش بیشتر به سمت کارگردانی و بعد از آن مجریگری سوق پیدا کرد. از دیگر آثار مهمی که رامبد جوان در آنها نقشآفرینی کرده است میتوان به «اسپاگتی در هشت دقیقه»، «سوغات فرنگ»، «گناهکاران» و ... اشاره کرد. او برای بازی در فیلم سینمایی «گناهکاران» توانست سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد سی و یکمین جشنواره فیلم فجر را کسب کند.
«جمعهبازار» اولین حضور رامبد جوان در مقام کارگردان بود. مجموعه آیتمی طنزی که در سال 1377 از تلویزیون پخش شد. جوان در سال 1380 با ساخت مجموعه «گمگشته» قدم بزرگی در این مسیر برداشت و توانایی خود در کارگردانی را نشان داد. او بعد از چند تجربه نهچندان موفق با سریال طنز «مسافران» در سال 1388 دوباره بر سر زبانها افتاد. «مسافران» تجربه متفاوت و خوبی برای او درزمینهٔ طنز بود. رامبد جوان در سینما هم هرچند سال یکبار دست به یک تجربه متفاوت سینمایی زده است. در سال 1383 برای کارگردانی «اسپاگتی در هشت دقیقه» موفق دریافت جایزه بهترین کارگردانی جشنواره بینالمللی فیلمهای کودک و نوجوان شد. «ورود آقایان ممنوع» با استقبال خوبی از سوی منتقدین و مردم مواجه شد و «نگار» نیز تجربهای متفاوت در سینمای ایران بود. جوان برای «نگار» نیز نامزد دریافت سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی شد.
از سال 1393 بود که برنامهای تحت عنوان «خندوانه» به روی آنتن شبکه نسیم آمد. رامبد جوانی که مدتها گزیدهکاری را پیش گرفته بود و هرچند وقت یکبار در تلویزیون یا سینما دیده میشد، اکنون بیش از سه سال است که بهعنوان مجری و کارگردان این برنامه هر شب مهمان خانههای مردم است. جوان ایده این برنامه را در سال 1385 در شبکه دو مطرح کرده اما به دلایلی ازجمله کمبود بودجه به مرحله اجرا نرسیده است. این برنامه روزبهروز پیشرفت کرد و مخاطبین بیشتری را به خود جذب کرد. تا اینکه رامبد جوان یکبار «خندوانه» را پربینندهترین برنامه تلویزیون خواند. ادعایی که البته با واکنش رضا رشیدپور همراه بود. بسیاری از اهالی دنیای ورزش، هنر، علم و سیاست در این برنامه مهمان رامبد جوان بودهاند.
رامبد جوان از انگیزهاش برای تولید این برنامه شاد و مفرح میگوید: «من همیشه در طول زندگیام دغدغه خنده داشتم. همیشه با خودم میگفتم ما مردم خوشحالی نداریم و اصلاً خندیدن را به ما یاد ندادند. به همین خاطر باید یک آموزشی در این رابطه ایجاد کنیم. ایده اصلی خندوانه ترویج فرهنگ خنده بود. من در زندگیام به هیچچیز بهاندازه کاری که در خندوانه انجام میدهم، اعتقاد ندارم. چراکه آن را نیاز جامعهمان میبینم.»
رامبد جوان در دهه هفتاد با ماندانا روحی ازدواج کرد. البته برخی منابع تاریخ این پیوند را سال 1383 اعلام کردهاند. سیدمحمد خاتمی جاریکننده خطبه عقد اولین ازدواج آقای جوان بود. ازدواجی که بعد از 5-6 سال به جدایی ختم شد. در سال 1387 خبر ازدواج مجدد رامبد منتشر شد. همسر دوم او اینبار بازیگری نامآشنا بود. سحر دولتشاهی و رامبد جوان بهواسطه همکاری در یکی از نمایشهای آتیلا پسیانی با یکدیگر آشنا شدند. آشناییای که سرانجام منجر به ازدواج شد. اما این ازدواج هم دیری نپایید. دو هنرمند مشهور در سال 1393 از یکدیگر جدا شدند. این بار خبر جداییاش با واکنشهای زیادی همراه بود و بسیاری از رسانهها به آن پرداختند. رامبد جوان در مصاحبهای واکنش تندی نسبت حواشی زندگی خصوصیاش نشان داد و گفت: «ترجیح میدهم بهعنوان یک رفتار مقاومتی در برابر این جنس از هیجان برای دانستن زندگی شخصی، کاملاً بهحق در برابر همه اعلام کنم دوست ندارم درباره زندگی خصوصیام روی آنتن رسانه ملی حرف بزنم. اگر میخواستم حرف بزنم بهجای خانه در خیابان زندگی میکردم. دوست ندارم کسی درباره زندگی خصوصیام از من سؤال بپرسد. زندگی خودم است، مال خودم است.»
او همچنین در مورد عدم دعوت سحر دولتشاهی در برنامه خندوانه اینگونه گفت: «واقعیت این است که فکر میکنم هنوز ظرفیت فرهنگی ما، شاد من، شاید ایشان و شاید بینندگان آنقدر نیست. این کار شبیه یک شلنگتخته اضافی برنامهسازی است، در صورتی که این کار باید در کمال احترام و دوستی اتفاق بیفتد.»
مخاطبین هنوز در شوک خبر این جدایی بودند که زمزمههای ازدواج سوم رامبد جوان هم به گوش رسید. این خبر با دیده شدن او و نگار جواهریان در کنار یکدیگر در انظار عمومی قوت گرفت. سرانجام هم در تیرماه 1394 توسط سایتهای معتبر سینمایی و بعد از آن خود رامبد جوان تائید شد.
رامبد جوان علی رقم جنبوجوش زیادش هیچگاه علاقهای به فوتبال نداشته است.
استیو مک کویین بازیگر موردعلاقهاش است. او میگوید مک کویین را دوست دارد چون موتورسواری، رانندگی و تیراندازی بلد بود و در فیلمها به زنها کمتوجه بود. در کودکی بروسلی و جکی جان را هم خیلی دوست داشت.
اشکان خطیبی صمیمیترین دوست او در میان هنرمندان است.
میگوید اگر بازیگر نمیشد موزیسین و در غیر اینصورت، جراح زیبایی میشد.
در دوران کودکی همسایه دیواربهدیوار رضا شفیعی جم بوده است.
رامبد جوان از سه اصل مهم زندگیاش میگوید: «من در زندگیام سه اصل دارم. اول اینکه نمیدانم تا چه زمانی زنده هستم، پس به اتفاقهای قبل و بعد فکر نمیکنم و سعی میکنم در لحظه زندگی کنم. دوم اینکه دوست دارم از لحظههایم لذت ببرم و به نظرم کسی تمام مدت ذهنش درگیر مسائل مختلف است، نمیتواند حال خوشی داشته باشد. سوم اینکه قرار است کاری انجام دهم، به حرفهای دیگران توجهی نمیکنم و کارم را انجام میدهم.»
شایعه توزیع ناعادلانه کالا میان زلزلهزدگان کرمانشاه، واکنش تند رامبد جوان را برانگیخت. او در صفحه شخصی اینستاگرامش نوشت: «لطفاً به مردم نشان دهید که در توزیع کالاها بین زلزلهزدگان شیعه و سنی، چه ما و چه دولت تفاوتی نمیگذاریم. چون این مزخرفترین چیز است و این شایعه باید خفه شود.»
جوان در مقابل حواشی به وجود آمده برای برنامه «ماهعسل» هم سکوت نکرد. او نوشت: « بازیای توسط عدهای راه افتاده و به زشتترین شکل ممکن من و رفیقم احسان علیخانی رو به دلایل احمقانه و واهی در برابر هم قرار داده... این بازی بیمارگونه که در فضای مجازی راه افتاده رو نمیفهمم. فقط آنقدر میفهمم که شیوع این بیماری بیشک هیچ قهرمان و برندهای ندارد و البته یقین دارم که قربانی مظلوم این بازی چیزی نیست جز اخلاق. اخلاق- اخلاق- اخلاق...»
رامبد جوان با انتشار فیلمی از گزارش شبکه خبر در اینستاگرام از روند مدیریت بحران در کشور انتقاد کرد و نوشت: «گروه زبده کوهنوردان امداد و نجات آماده اعزام به محل سقوط هواپیما اما 1-منتظرن بیسیم برسه! دستگاهها قرار بود برسونن هنوز نرسوندن 2-مشکل کفش هم هست. 3-مشکل کیسه خواب هم دارن.»