آشا محرابی متولد 31 مرداد 1352 در تهران است. او هرچند بیش از سینما و تلویزیون، در تئاتر موفق بوده است اما توانسته با بازی در بیش از 50 فیلم و سریال، به چهرهای آشنا برای مخاطبین ایرانی تبدیل شود.
آشا محرابی فرزند اسماعیل محرابی، از بازیگران قدیمی سینما و تلویزیون ایران است که در سریالهای ماندگاری مانند «بوعلی سینا»، «هزاردستان»، «سربداران» و «خانه سبز» ایفای نقش کرده است؛ اما پیشرفت آشا محرابی در بازیگری مرهون پدر نیست. او سالها بدون سرپرستی پدر (به دلیل متارکه پدر و مادرش) زندگی کرده است و رابطه خوبی با پدرش ندارد.
محرابی یکی از تحصیلکردهترین بازیگران ایرانی است. او کارشناس مترجمی زبان انگلیسی، کارشناس ارشد رشته روابط بینالملل و فارغالتحصیل فیلمسازی از کانادا است. آشا محرابی همچنین دوره فیلمنامهنویسی را تحت نظر ناصر تقوایی در آموزشگاه کارنامه و دورههای بازیگری را تحت نظر حمید سمندریان گذرانده است.آشا محرابی فعالیتهای هنری را با رادیو آغاز کرد. او در سال 74 و پس از قبولی در آزمون اداره کل نمایش، پا به عرصه نمایشهای رادیویی گذاشت و تا به امروز در نمایشهای رادیویی زیادی به کارگردانی و گویندگی پرداخته است.
ورود به عرصههای تئاتر و دوبله
آشا محرابی پس از انتخاب شدن از کلاسهای بازیگری حمید سمندریان، در نمایش «دایره گچی قفقازی» و در دو نقش ایفای نقش کرد تا اولین بازی خود روی صحنه را تجربه کند. او تاکنون در نمایشهای زیادی به ایفای نقش پرداخته و با کارگردانان مطرحی مانند اکبر زنجانپور، هادی مرزبان و محمد رحمانیان همکاری داشته است. او انتخاب بهعنوان بهترین بازیگر سال تئاتر را در جشن خانه تئاتر در کارنامه دارد و از میان نمایشهایش میتوان از «خسیس»، «خانه برنارد آلبا»، «سه خواهر»، «زیرگذر» و «اتوبان» یاد کرد. محرابی علاوه بر بازیگری تجربه کارگردانی تئاتر را هم دارد؛ او نمایش «خاله ایران» را مشترک با پریسا مقتدی و نمایش «من حرفی ندارم دنبالشو نگیر» را مستقل کارگردانی کرده است. آشا محرابی که همواره تئاتر را به سینما و تلویزیون ترجیح داده و در این عرصه توفیق بیشتری هم داشته است، درباره تئاتر میگوید: « فکر میکنم که تئاتر فضایی دارد که میتواند ضعفها و قوتهای بازیگر را به او نشان دهد. بازیگر در سینما بزرگتر از آنچه هست نشان داده میشود و در تلویزیون کوچکتر؛ اما در تئاتر میتوان هر بازیگری را در اندازه واقعیاش دید.»
آشا محرابی از سال 80 به صداگذاری هم پرداخته است و صداپیشه شخصیتهای معروفی مثل پرنسس آنالیز در «شاهزاده و گدا»، مادر نمو در «در جستوجوی نمو»، پرنسس بل در «دیو و دلبر» و مادر جیمی نوترون در «جیمی نوترون1» بوده است.
بازیگری در مقابل دوربین
آشا محرابی بازیگری در سینما و تلویزیون را با تلهفیلم آغاز میکند و در ابتدا در دو فیلم تلویزیونی «پنجره رو به حیاط» و «فریدون مهربان است» به ایفای نقش میپردازد که بازی او در «پنجره رو به حیاط» مورد توجه قرار میگیرد.
محرابی با بازی در سریال «مرگ تدریجی یک رویا» به کارگردانی فریدون جیرانی، اولین سریال تلویزیونی خود را تجربه میکند. آشا محرابی برای بازی در این سریال، توسط ستاره اسکندری که دوست صمیمی اوست به فریدون جیرانی معرفی شد.
بازی محرابی در این سریال توجه کارگردانان زیادی را جلب میکند، به صورتی که او در سال 87 یکی از پرکارترین بازیگران ایرانی میشود و در دو سریال و دو فیلم سینمایی حضور مییابد. او در این سال با بازی در فیلم سینمایی «مردی که گیلاسهایش را خورد» به کارگردانی پیمان حقانی، برای اولین بار در یک فیلم سینمایی بازی میکند.
آشا محرابی در سال 87 و با سریال «مسافرخانه سعادت» به کارگردانی اسدالله امین، در مجموعهای اپیزودیک و طنز حضور پیدا میکند و با افشین هاشمی، هومن برقنورد و پرستو گلستانی همبازی میشود.
محرابی در این سال دو همکاری سینمایی و تلویزیونی با کمال تبریزی را هم تجربه میکند که سریال تاریخی «سرزمین کهن» و فیلم سینمایی «از رئیسجمهور پاداش نگیرید» بود. «از رئیسجمهور پاداش نگیرید» فیلمی بود که در سال 87 توقیف شد و 7 سال بعد و در سال 94 اکران شد که موفق نبود.
در سال 88 آشا محرابی در سریال پرطرفدار «آشپزباشی» به کارگردانی محمدرضا هنرمند بازی کرد و در گروه بازیگرانی قرار گرفت که اسامی مشهوری مانند پرویز پرستویی، فاطمه معتمدآریا و فرهاد اصلانی را در خود جای داده بود و بسیار مورد توجه مخاطبین قرار گرفت و بارها از تلویزیون بازپخش شد. سال 88 بسیار پرحاشیه برای آشا محرابی ادامه پیدا کرد و او در فیلم جنجالی «تهران من حراج» به کارگردانی گراناز موسوی ایفای نقش کرد. «تهران من حراج» فیلم زیرزمینیای بود که با سرمایه تهیهکنندهای استرالیایی ساخته شد. این فیلم که مضامین ضد ملی داشت، بهسرعت توبیخ شد و سازندگانش از فعالیت منع شدند. هرچند این فیلم در جشنواره فیلمهای مستقل استرالیا برنده جایزه بهترین فیلم شد. در همین سال آشا محرابی مدتی در بیمارستان بستری بود و شایعه خودکشی او مطرح شد. عدهای دلیل خودکشیاش را پشیمانی از حضور در فیلم «تهران من حراج» دانستند و عده دیگری خبر خودکشی را از اساس تکذیب کردند.
در سال 89 آشا محرابی در سریال «ساختمان 85» به کارگردانی مهدی فخیمزاده ایفای نقش کرد تا بازی در گونه سریال پلیسی را هم به تجارب خود اضافه کند. او در همین سال در سریال «تاوان» شهرام شاهحسینی همبازی کرد.
آشا محرابی در ادامه روند بازیگریاش بیشتر در سریالهای تلویزیونی به ایفای نقش پرداخت و برای مثال در سال 95 در سه سریال حضور پیدا کرد. از سریالهای مطرح آشا محرابی در سالهای بعدی بازیگریاش میتوان به «خط»، «همه چیز آنجاست»، «آمین»، «چرخ فلک»، «هشت و نیم دقیقه» و »آرام میگیریم» اشاره کرد.
او همچنین در فیلمهای سینماییای مانند « دو لکه ابر» به کارگردانی مهرشاد کارخانی نیز حضور داشته؛ اما مانند همیشه نتوانسته است در سینما هم مانند تئاتر و تلویزیون به موفقیت برسد. او درباره عدم توفیق خود در سینما میگوید: «شاید مناسبات سینما را نمیشناسم و یا اینکه آنقدر خوششانس نبودهام که در زاویه دید کارگردانان مطرح سینما قرار بگیرم.»
با اینکه به نظر میرسد آشا محرابی میتوانست به یک ستاره در سینما و تلویزیون ایران تبدیل شود، هیچگاه این اتفاق میسر نشد. او درباره ستاره شدن میگوید: «خواست خودم بود که ستاره نشوم. اعتقادی به ستاره شدن و بازیهایش ندارم؛ اما حتما عرصههایی بودهاند که زمانی دوست داشتم تجربهشان کنم که به نظرم سرنوشت یار نبود.»